Zagreb poprima božićno ruho

I ove 2018. godine očekuje se da Zagreb zablista u punom sjaju. A kako bi na vrijeme bilo sve napravljeno brine se  vojska vrijednih ljudi. Po cijelom gradu se postavljaju ukrasi, prave klizališta, slažu kućice i obavljaju svi poslovi kako bi i ove godine najljepši europski Advent zadovoljio očekivanja mnogobrojnih posjetitelja iz cijelog svijeta.

Osim na Tomislavcu,  ove godine će biti otvorena klizališta i u Vrapču, Zapruđu, Sesvetama, Brezovici, Sloboštini, Španskom, Buzinu, Dubravi.

Povijest klizanja u Zagrebu počinje još daleke 1874. godine na Badnjak na prostoru današnjeg Trga Ivana Mažuranića gdje je otvoreno prvo uređeno klizalište za građane veličine 110x70 metara, jedan metar ispod razine ceste. Budući da u ono vrijeme nije bilo vodovoda vatrogasci su ga ručno polijevali vodom, koja se zahvaljujući velikoj studeni smrzavala u dodiru s tlom.

Jedan od prvih posjetitelja bio je i hrvatski ban Ivan Mažuranić, koji je u mladosti i sam naučio klizati.

Sredinom veljače 1875. na klizalištu je održana prva veća zabava na kojoj je bilo čak tisuću klizača, a Zagreb je onda imao 30.000 stanovnika.

Pogledajte snimku klizanja 1964. godine sa zagrebačke Šalate - crno-bijela je i bez tona, ali baš zanimljiva.