Tomislav Mužek dobitnik ovogodišnje Nagrade Tito Strozzi

Nagrada Tito Strozzi za najbolje umjetničko ostvarenje Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu u sezoni 2017./2018. dodijeljena je nacionalnom prvaku opere Tomislavu Mužeku za ulogu Georga u Ukletom Holandezu Richarda Wagnera, pod ravnanjem Nikše Bareze u režiji Oliviera Pyja, izvijestili su iz zagrebačkog HNK-a. 

Nagradu mu je na posebnoj svečanosti u HNK uručila intendantica Dubravka Vrgoč, te mu čestitala na izvanrednoj ulozi i ovom važnom priznanju. Tomislavu Mužeku je na nagradi čestitao i ravnatelj Opere Marcello Mottadelli.

O nagradi koja se tradicionalno dodjeljuje na dan Drame HNK, 24. studenoga, odlučivao je Kazališni odbor, u kojemu su bili teatrologinja Mani Gotovac kao predsjednica, te kao članovi Dunja Vejzović, Ljiljana Gvozdenović, Leo Rafolt i Branimir Pofuk.

Tomislav Mužek istaknuo je kako je ova nagrada za njega veliko priznanje te da mu je iznimna čast biti jedan od dobitnika, pogotovo uzevši u obzir prijašnje laureate. 

Predstava je na zagrebačku pozornicu prenesena iz bečkog kazališta Theater an der Wien u režiji Oliviera Pya. U njoj su izvrsne domete ostvarili Orkestar i Zbor Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu pod ravnanjem maestra Nikše Bareze, s nizom sjajnih solističkih nastupa gostujućih i domaćih umjetnika među kojima se istaknuo upravo Tomislav Mužek.

Kako u svojoj odluci ističe Kazališni odbor, ovaj uspjeh hrvatskog tenora internacionalne karijere nipošto nije slučajan pojedinačni bljesak, nego potvrda velikog talenta koji se godinama kalio kroz ustrajan rad na mnogim pozornicama, uključujući i onu u Wagnerovu svetištu Bayreuthu koja pretpostavlja i jamči najviše i najrigoroznije umjetničke kriterije. Na toj pozornici već dugo traje Mužekovo druženje i potvrđivanje upravo u Ukletom Holandezu, počevši od manje uloge Kormilara, do uloge lovca Erica, odnosno Georga, kako stoji u prvoj, takozvanoj škotskoj verziji ovog ranog Wagnerova djela koju smo gledali i slušali u Zagrebu.