Cerovačke špilje - speleološki biser Hrvatske

Cerovačke špilje speleološki su biser Hrvatske, ali i šire. No ovih dana zatvorile su se na čak dvije godine i to zbog uređenja. Sa 70 milijuna kuna europskog novca želi im se vratiti stari sjaj. Uz obnovu uništenih popratnih objekata, poput motela, izgradit će se posjetiteljski centar gdje bi domaći ljudi prodavali svoje proizvode i jačati privatne turističke smještaje kapacitete.

Od starog sjaja ulaza nekoć itekako popularnih Cerovačkih špilja, ostalo je samo lišće i mahovina. Devastiran, godinama zatvoren motel. Posljednjih godina posjetitelja na godinu tek 9.000, prije rata i 90. A u podzemlju pravo krško blago.

Zato i slijedi izgradnja posjetiteljskog centra, uređenje staza, zamjena zastarjele, štetne po špilje, rasvjete. Zamišljen je i plato u podnožju gdje će lokalno stanovništvo nuditi svoje proizvode i suvenire.

Suvenir ispred špilja ponijeti doma - da, ali iz špilje nikako, jer za milimetar rasta stalagmita i stalaktita je potrebno od 30 do 100 godina.

Staza za posjetitelje duga je tek 700 metara. Još su nepregledni putovi u trbuhu Zemlje, koje valja istražiti. Zato se ovdje planira i regionalni spleološki centar.

Ovaj geološki spomenik prirode, kojem mnogi stranci, slučajni putnici namjernici skidaju kapu, zaslužio je i da se mi ponovno u njega zaljubimo.