Hvalevrijedna akcija "Zlarin - otok bez plastike"

Odriče se Zlarin od sljedeće sezone: plastičnih vrećica, pribora za jednokratnu upotrebu i slamki. I mijenjaju ih ekološki prihvatljivijim rješenjima. Sjeme su posijale autorice projekta "Zlarin- otok bez plastike". A otočani - objeručke prihvatili!

Objavio je Zlarin rat plastici. Do sezone riješit će se one jednokratne. Ljeti, kad je na otoku 25 puta više duša: samo u dućanu na dan se troši tisuću plastičnih vrećica! "Štand voća i povrća preko 50 000 vrećica potroši u jednoj sezoni. Nadamo se, eto da ćemo potpuno umanjiti otpad i to nam je cilj', rekla je direktorica TZ-a Zlarin Katarina Gregov.

Prekrižili su otočani i slamke. Na kraj će stati - naumili su - svoj plastičnoj pošati koja guši Planet. Uvjerili se sto put dosad: guši i život u moru. 'Ukinuli bi čaše za jednokratnu upotrebi kojih se u Zlarinu tijekom kulturnog zlarinskog ljeta potroši i do 13 000. Postoje te čaše koje funkcioniraju na kauciju - koje su perive, koje traju, jest da su plastične al traju beskrajno dugo', kazala je Ana Robb, koautorica projekta "Zlarin - otok bez plastike".

Zlarinski zeleni pokret ima sve više pristaša! Pilot-projekt, smatraju domaći, veliki je plus u turističkoj ponudi. Jer turisti sve češće u tražilice upisuju "EKO". Ostavljajte za sobom samo stope - a ne smeće.

Borba protiv plastike - tek počinje. A vremena je malo. Jer ako se ne trgnemo - apel je i iz šibenskog arhipelaga - do 2050. u moru će biti više plastike nego ribe. 'Preko 90 % svih ptica u morskim krajevima već ima plastike u želudcu. 40% ptica umire od gladi ne zato što nema šta jesti, nego su im želudci puni plastike i oni ne mogu ništa drugo progutati', dodaje Robb.

Guše se svjetska mora i oceani u njoj. Ni Jadran nije iznimka. Nije to vijest od jučer - kažu oni koji za more i od njega žive. Kanta nam je za smeće! Izračunali su američki istraživači: od 1950. čovječanstvo je po moru i kopnu odbacilo 5,5 milijardi tona plastike.

I Euroska parlament donio je direktivu kojom se predlaže potpuna zabrana jednokratne plastike do 2030. Dio je to napora Eurospke unije da se smanji količina platike u okolišu. 'U Tihom oceanu - najnovija su istraživanja i spoznaje da postoji ogroman otok ili nakupina palstike da se vidi iz svemira, da je veličine dijela Amerike', rekla je Ljiljana Zmijanović, znanstvena suradnica udruge La revolution Albatros za prikazivanje filma "Plastični ocean".

Trudi se cijeli svijet rješiti globalni problem - onečišćenje plastikom. Groze se "zeleni": čestice plastike ulaze u hranidbeni lanac, životinja, riba i - ljudi. Čak 70% jadranske ribe zagađeno je mikroplastikom. Koncetracije su - još uvijek - minimalne. 'Ova vidljiva plastika koja pluta, ona će pokupit ona će izać na plaže. Međutim, kad ta plastika dugo pluta u moru, ta plastika kad dugo stoji ona se raspada - govorimo čak i nanoplstici koja ulazi u preheanidbeni lanac -  riba onda i u nas', rekao je inicijator akcije "Čisto more - čisto srce" Dražen Grgić.

A Zlarin je prvi hrvatski otok koji je plastici rekao - NE! I otvorio oči susjedima. Za njima će, čini se, i Prvićani. Raspitivati su se već počeli.