25 plovidbi najljepšim dijelovima Jadrana

Glavni krivac za naše isplovljavanje je Darko Tralić, odnosno njegova knjiga 'Najljepše jadranske plovidbe' u kojoj je opisao 25 plovidbi najljepšim dijelovima Jadrana.

Na palubi krstaša Škuribanda, zahvaljujući dobrim ljudima iz Jedriličarskog kluba Labud, s kormilom u čvrstim rukama našega skipera Ede, zaplovili smo rutom koju nam je preporučio ovaj prekaljeni morski vuk s više od 40 godina iskustva u plovidbi Jadranom, 70-godišnji radijski i kazališni redatelj, novinar, publicist, zanimljiv čovjek u svakom pogledu.

Svoju knjigu plovidbi počeo je pisati prije 10-ak godina. 'Ideja je bila da drugima pruža ono što sam i sam prošao i što mislim da im može pomoći', rekao je Tralić.

Opisao je tako morske rute od najsjevernije do najjužnije točke Jadrana. Svaka sedmodnevna plovidba opisana je dan po dan i to u više varijanti. 'Ako puše jugo nemoj ići tu, nego tamo', dodaje.

Knjiga nije klasični peljar koji nudi detalnje opise i upute, iako sadrži 210 karti koje je sam nacrtao, zbog poštivanja autorskih prava, no zato nudi pregršt zanimljivih informacija i opisa prirodnih i kulturnih znamenitosti uz prijedlog najsigurnijega plovnog puta i sidrišta. 'Pri tome sam ne samo pokazao more uvale Luke zaljeve sjedišta, nego sam pokazao i naglasio da podignu pogled prema tom otoku, prema tim ljudima koji tamo žive, prema toj povijesti', kazao je Tralić.

U svojem dugogodišnjem nautičarskom iskustvu prečesto je, kaže, susretao kvazinautičare koji dodju na more, unajme brod, a da nemaju pojma ni kako ni kuda. 'Ja sam doživio situaciju da bura puše, a kraj mene projuri nekakva jedrilica. Ne znaš što bi učinio, ne znaš bili uspio, a on pita koji je ono otok. A ide ravno u stijene', pojašnjava.

Knjiga je, prisjeća se, nastajala dugo, u kasnim noćnim satima, u jedino slobodno vrijeme koje mu je njegova profesija dopuštala. 'Ja sam odan svojoj profesiji, a to je nešto posve drugo', dodao je.

I tako je jedan kontinentalac otvorio svoju dušu i svima nam na izvol'te ponudio ono što bi mnogi čuvali kao najstrožu tajnu. 'Tako da se nadam da će netko tko možda i nije nikad zaplovio mjesecima reći 'Ajmo se zaputiti tamo negdje', kazao je.

Nautički sektor najbrže je rastući dio hrvatskoga turizma - Jadranom plovi i više stranaca nego domaćih, stoga bi ova knjiga i njima mogla širiti vidike, vjeruje Darko.

S obzirom da se naoblačilo i počelo puhati, po preporuci iz knjige 'Najljepše jadranske plovidbe', završavamo putovanje.