Vodič za otoke zadarskog arhipelaga

Jeste li znali gdje se mogu vidjeti stope vila na Pašmanu? Kako smokvina mliječ liječi ubod morskog ježinca? Koliko je ukusnija hrana kad se kuha u iškom lopižu? Gdje se nalazi Katedrala pod morem i odavno potonuli trgovački brodovi? Odgovore potražite u 'Otočnom almanahu'.

'Otočni almanah je zaista jedinstveno djelo o zadarskim otocima o kojima je dosta pisano u znanstvenoj literaturi, ali nikad nisu dobili knjigu koja je svojevrsni dragulj i možemo je nazvati otočnom vizit kartom', izjavio je prorektor zadarskog Sveučilišta i urednik 'Otočnog almanaha' Josip Faričić.

'To je alternativni turistički vodić u kojem se upozorava i da postoje neke druge vrijednosti koje nisu dostupne u uobičajenim vodičima', kazala je Irena Radić-Ross, podvodna arheologinja i stručna suradnica Otočnog almanaha.

'Ja bih dodao otočni, nautički almanah zadarskog arhipelaga. Trebao bi biti sastavni dio broda, svake brodice, jahte iz razloga što je pisano na tri svjetske jezika. Može služiti svakom nautičaru da prepozna kvalitete i kvantitete otoka, sadržaje ne samo preko GPS-a, nego da osjeti to u jednom papirnatom obliku koji može opisati puno više detalja starih poslovica i starih kultura koje su prožete na otocima Zadarskog arhipelaga', smatra nautički menađer Gordan Perić.

Čak je i dobrim poznavateljima otoka, ova knjiga otkrila puno novih zanimljivosti. 'Takva je primjerice priča o malim patuljcima u prostoru Sali na Dugom otoku. Ti mali saljski hobiti su dio saljske predaje i dočaravaju život u oskudnim uvjetima', dodaje Faričić. 'Mogu dati primjer Uskočke bitke sa Mlečanima na otoku Ižu - malo je samih Ižana to znalo', kazao je predsjednik Otočnog sabora Denis Barić.

Osim zaboravljenih povijesnih događaja, legendi i neotkrivenih tajni, Otočni almanah sadrži niz korisnih informacija i savjeta za putnika namirnika. 'Kroz ovaj almanah je autorica uključila i gospodarstvenike, OPG-ovce sa njihovim ponudama, proizvodima, autohtona jela i događaje, smještajne kapacitete na svakom otoku Zadarske županije, plovidbeni red i sve informacije koje su potrebne za svaki otok', dodao je Barić.

'Obično o otocima govorimo sa nekim negativnim predznakom u smislu depopulacije, prekidanja veza za vrijeme olujnih vjetrova kao što smo bili svjedoci ovih dana, ali ova knjiga nam te otoke otkriva u najboljem mogućem svjetlu', dodao je Faričić.

Želja je Ane Dobrović da se na otok otisnete i to kopno opasano morem,  utisnete u sebe svim osjetilima - poštujući mudrost starih otočana i maštovitost mladih otočnih poduzetnika.