InSight sletio na Mars: Pogledajte prve fotografije Marsa

NASA-ina sonda InSight koja je, nakon šest mjeseci putovanja i prijeđenih 548 milijuna kilometara, sinoć po našem vremenu sletjela na Mars - poslala je na Zemlju prve fotografije. Sonda će iduće dvije godine s Marsa slati podatke koji bi trebali otkriti tajnu o postanku Crvenog planeta i možda konačno odgovoriti na pitanje - ima li na Marsu života i je li ga ikada i bilo.

Letjelica InSight u tanku atmosferu Marsa ušla je brzinom od gotovo 20 tisuća kilometara na sat. 123 kilometra dugo slijetanje usporili su zatim atmosfera, rakete i divovski padobran.

Sedam minuta poslije - uspješno slijetanje na ravnicu u blizini Marsova ekvatora. Sve su napeto pratili znanstvenici u NASA-inu centru u Pasadeni.

"Mnogi ljudi u ovoj sobi sedam su godina radili na projektu. Mislim da mi je tijekom slijetanja srce prestalo kucati. Kad smo vidjeli da se padobran otvorio, malo smo odahnuli", rekao je voditelj projekta Tom Hoffman.Nekoliko minuta nakon što je dotaknula tlo sonda je poslala prve fotografije svog novog okružja. Glavni je zadatak sonde InSight pratiti termičke i seizmičke podatke na Marsu te istražiti je li njegova jezgra čvrsta ili tekuća.

Postavljanje specijalnih mjernih uređaja na površinu planeta trajat će nekoliko mjeseci. "Na dubini od oko 5 metara postavit ćemo seizmometar kako bi zabilježio sve suptilne vibracije na Marsu i poslao nam vrijedne znanstvene podatke", rekla je Elizabeth Barrett.

InSight će na Marsu provesti 24 mjeseca, što približno odgovara jednoj marsovskoj godini. Znanstvenici se nadaju da će podaci koje prikupi u tom razdoblju pomoći u razjašnjavanju podrijetla Crvenog planeta, kao i drugih čvrstih planeta solarnog sustava.