Nakon obnove, kazalište Komedija otvorilo sezonu Tulumom u samostanu

Na 'Tulum' ovih dana možete u zagrebačko kazalište Komediju koje, nakon obnove, upravo tom predstavom otvara sezonu. Radi se o uprizorenju teksta britanskog dramatičara Michaela Wynnea koji je režirala Aida Bukvić.

Kad je u Londonu prije desetak godina praizvedena crnohumorna drama 'Tulum u samostanu' britanskog dramatičara Michaela Wynnea, ubrzo je postala pravi hit, a Wynne je dobio nagradu Olivier za najbolji dramski tekst.

Opuštena je trebala biti novogodišnja noć sedmero starih prijatelja, svih u ranim četrdesetima, koji se dugo nisu vidjeli. Samostan preuređen u pansion, bez signala za internet, idealno je mjesto za druženje i svojevrsnu duhovnu obnovu.

Vrag, ipak, ne spava: uz alkohol i druge opijate na vidjelo izlaze potiskivane frustracije, strahovi i unutrašnji mrak, u opsesivnoj trci za uspjehom, kada se na društvenim mrežama i namještenim fotografijama lažiraju osobni uspjeh i sreća. Cijela situacija je okidač za niz komičnih situacija.

To je dobar komediografski materijal, i to upravo za ovaj ansambl bez obzira na to što možda temom nije sasvim na tragu njihovih dramskih uspješnica nego malo i odskače. Nešto je više crnog humora nego što je uobičajeno u Komediji,  komentira redateljica Aida Bukvić.

Glumica Vanja Ćirić, koja tumači ulogu Kate, priznaje da pronašla u svojem liku: Bliska mi je ta faza preispitivanja pri ulasku u zreliju dob kad se zapitaš što si postigao u životu i shvatiš da više nisi mlada i pitaše se gdje ti je mladost prošla iako to znam.

To je zapravo priča o ljudima koji su dosta neuspješni, a zapravo se moraju praviti da su jako uspješni. Kad igrate dvostruku igru to uvijek nekako pođe po zlu,  napominje glumac Igor Mešin koji nastupa u ulozi Daniela.

Iako ta crnohumorna komedija otvara brojne teme - susret s prošlošću, propitivanje vlastitog života, nad egzaltiranim 'Tulumom' lebdi potreba za ponovnim pronalaženjem životnih vrijednosti: ljubavi, obitelji i prijateljstva.