Sajam vjenčanja - koji su trendovi i cijene?

Tijekom kriznih i gospodarski loših godina u Hrvatskoj se vjenčalo oko 19.000 parova. Ipak stanje se popravlja, 2017. vjenčano je njih više od 20.500, dok bi ova godina mogla biti rekordna, barem po broju svadbenih veselica. Raste potražnja - rastu i cijene. Ovih je dana mnogo sajmova vjenčanja pa smo na onom varaždinskom doznali trendove i cijene. 

Petra Vučerić i Nikola Berger sudbonosno DA trebali bi izreći 21. rujna sljedeće godine. Očekuju velike svatove pa su s rezervacijama rano krenuli.

"Mi smo rezervirali već u drugom mjesecu termin za sljedeću godinu, fotografa smo teže našli, salu smo uspjeli rezervirati", kažu Petra i Nikola.

U fazi su odabira prstenja. Cijene se kreću od 1500 do 5000 kuna po paru.

"Ove godine su hit i u trendu kombinacija bijelog i žutog zlata, ili cijeli prsten u bijelom zlatu", kaže zlatar Rok Beriša.

Slijedeće 2019. godine očekuje se rekordan broj svatova na sjeveru zemlje. Obitelj Crnković u svom restoranu već ima rezervirana 72 termina. Najgore je, kažu bilo od 2009. do 2013. kad se najviše osjetila kriza. Vikendi tijekom ljetnih i jesenskih mjeseci popunjeni su  godinama unaprijed.

A da bi fešta trajala do jutarnjih sati važna je dobra i energična glazba. Pa je navala i na glazbene sastave.

"Imamo dogovoreno i dvije godine unaprijed, ali uglavnom nam je rok šest mjeseci da bi bili angažirani", kaže Mislav Nemac, te na pitanje imaju li mladenci novaca, odgovara da oni sviraju iz ljubavi pa im novac i nije bitan toliko.

Vjenčanica, odijelo, usluge cvjećara, kozmetičara, zlatara, slastičara, fotografa, frizera, hrana, piće, usluga rasvjete te brojni popratni troškovi - kad se crta povuče cijene nisu baš povoljne, tvrde mladenci.

Za organizaciju većih svadbi mladenci se najčešće zadužuju, uzimaju kredite. Oni s ograničenim budžetom odlučuju se i na, već pomalo zaboravljene, društvene domove. Najviše je ipak onih skromnih - tek večera u krugu obitelji i prijatelja.