Sve je spremno za 24. Sa(n)jam knjige u Istri

Više od trideset novih knjižnih naslova, četiri autorske izložbe te više od sedamdeset programa predstavit će se na 24. Sajmu knjige u Istri koji se otvara u četvrtak, 29. studenoga, u Domu hrvatskih branitelja u Puli, u nazočnosti dobitnika Nobelove nagrade za književnosti Wole Soyinke, najavili su organizatori sajma.

Premda je naš Sajam prepoznat po programskoj razlici na koju smo ponosni, a u čijoj nas realizaciji društvena zajednica podupire na gradskoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, ove godine želimo posebno skrenuti pozornost na ishodište Sajma odnosno knjižaru, kakvu smo kao čitatelji i kultura sačuvali u sjećanju,  istaknula je na konferenciji za novinstvo direktorica Sajma Magdalena Vodopija.

Upravo kroz tematski raspored naše velike sajamske knjižare, dolazi do izražaja čitav niz novih izdanja, ali i kontinuitet u nastojanju nakladnika da knjigu održe prisutnom i vidljivom,  dodala je.

Knjižarski postav Vlatke Balinčić, u kojem sudjeluje više od 200 nakladnika, komunicira sa čitateljem tako da ga ohrabri u odabiru knjige kao osobnom činu,  rekla je Vodopija.

Potvrdila je da se za praćenje sajamskih programa do sada najavilo 50-tak novinara iz Hrvatske, Italije, Francuske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Treći program Hrvatske radiotelevizije izravno će prenositi program 'Doručak s autorom' od 30. studenoga do 8. prosinca. 

Sa(n)jam knjige u Istri posebno je ponosan na svoje najmlađe posjetitelje i programe koje za njih oblikuje Slavica Ćurković kroz 'Librić na Sajmu'. Također Sajam svoje sjećanje obnavlja iz niza kataloga, kojima se pridaje veliku važnost, istaknuto je na predstavljanju.

U ovogodišnjem katalogu, kojeg su uredili Vlaho Bogišić i Sanja Jovičić, posebno su razrađeni glavna tema 'Sloboda', regionalni program 'Makedonija čita', najpoznatiji program Sajma 'Doručak s autorom', bibliografski su opisane knjige koje se predstavljaju te biografski notirani svi sudionici programa.

Pogledajte javljanje naše pulske ekipe u emisiju Dobro jutro, Hrvatska uz gošće direktoricu Sajma Magdalenu Vodopiju i autoricu knjižarskog postava Vlatku Balinčić: