Napokon ukinuta ograničenja za lijekove za 'multiplu'

Dvadeset godina trajala je bitka oboljelih od multiple skleroze i stručnjaka neurologa kako bi HZZO ukinuo određena ograničenja u upotrebi, za mnoge pacijente, vrlo učinkovitih lijekova.

Naime, nisu ih mogli koristiti stariji od 55 godina; do primjene lijekova je moglo doći tek godinu nakon postavljene dijagnoze te ako su u dvije godine zabilježena dva pogoršanja.

Zašto navedene diskriminirajuće odluke nisu prije ukinute, malo kome je jasno. Primjera radi Slovenija i Srbija isti lijek koriste u primarnom liječenju: 'Ukidanjem ovih diskriminirajućih faktora napokon su se oboljeli od MS izjednačili sa ostalim oboljelim od ove bolesti u EU-u, što je u konačnici i bio cilj', kazao je glavni tajnik Europskog udruženja oboljelih od mišićnih bolesti Tomislav Goll.

Ovo je velik korak, kažu stručnjaci. Čak su i farmacutske tvrtke shvatile koliki bi bio napredak upotrebom lijeka odmah po ustanovljenju dijagnoze.

Članovi Udruge, kao i stručnjaci neurolozi, nisu sasvim zadovoljni odlukom. Misle da se još ponešto može omogućiti. Prije svega da se Okreus može davati i mlađima od 18 godina.