Obilježavanje 2 stoljeća svjetioničarstva na Jadranu

Nakon Umaga, Rijeke i Zadra proslava obilježavanja 2 stoljeća svjetioničarstva na Jadranu baš na blagdan zaštitinika pomoraca Svetoga Nikole stiže i u Split.

Obilježavanje obuhvaća nekoliko izložbi, izdavanje prigodnih poštanskih žigova, radionice za djecu, stručna predavanja o svjetionicima. Cijelu godinu duž obale slavi se dvjesto godina otkako je zasvijetlio svjetionik Savudrija, čime je na Jadranu počela organizirana svjetioničarska služba.

Taj povijesno, kulturno i pomorski iznimno važan događaj i Splitu donosi krunu proslave - veliku izložbu "Više od svjetla i soli: 200 godina hrvatskih svjetionika".

Sažeta je povijest svih naših svjetionika, zašto, zbog toga što je ovaj svjetionik Rt Savudrija građen po nacrtu arhitekta Pietra Nobile koji je pripadao kršćanskom klasicističkom krugu arhitekata i on je u stvari bio prototip po kojem su građeni svi ostali svjetionici duž naše jadranske obale.

Od 65 svjetionika izgrađenih na Jadranu ostalo ih je samo 48. O njih čak 46 skrbi Plovput, a želja im je svim tim kamenim svjetlima srediti papire i dati ih pod dvadesetogodišnje koncesije. Do tada u ljepoti jadranskih svjetionika mogu od 5. prosinca uživati svi koji posjete Hrvatski pomorski muzej u Splitu, gdje se održava glavnina trodnevne proslave.