Otvoren 12. Mostar film festival

Projekcijom igranog filma 'Sam samcat' hrvatskog redatelja Bobe Jelčića podrijetlom iz Mostara u utorak je u tome gradu počeo 12. Mostar film festival Festival filmske glume (MOFF) tijekom kojeg će gledatelji moći vidjeti 26 filmskih ostvarenja od čega je 13 u natjecateljskom dijelu programa.

U izjavi za medije ravnatelj MOFF-a, hrvatski i bosanskohercegovački glumac Slaven Knezović pozvao je gledatelje da uživaju u najpoznatijim regionalnim filmovima ističući da Mostar film festival raste iz godine u godinu.

"Nadamo se velikom broju posjetitelja koji će zasigurno uživati. Očekujemo za svakoga po nešto te vjerujemo da će svatko pronaći nešto za sebe", rekao je Knezović. Pri tome je naveo da MOFF postaje sve važnija kulturna specifičnost i respektabilan filmski događaj koji nagrađuje glumu.

Uz Jelčićev film 'Sam samcat',  u kojem muškarac pokazuje emocije i plače, gledatelji će sljedećih sedam dana moći vidjeti i druga filmska ostvarenja hrvatskih redatelja 'Comic sans' u režiji Nevija Marasovića, zatim film 'Za ona dobra stara vremena' Eduarda Galića, 'Agape' Branka Schmidta i 'Osmi povjerenik' redatelja Ivana Salaja.

Uz to na ovom filmskom festivalu će u natjecateljskom dijelu programa biti i projekcije bosanskohercegovačkih filmskih ostvarenja 'Meso', 'Duran' te 'Mate i Jure, zatim srbijanskih filmova 'Južni vetar' i 'Zaspanka za vojnike', bugarski film 'Operacija zajebancija', film iz Makedonije 'Tajni sastojak' te film 'Družinica' iz Slovenije.

Tijekom filmskog festivala u Mostaru bit će prikazana i filmska ostvarenja u dijelu dokumentarnog programa, kao i retrospektiva te program dječjih filmova.

Na završetku Mostar film festivala Festivala filmske glume bit će dodijeljene nagrade Stablo ljubavi, replika čuvene skulpture akademskog kipara Ljupka Antunovića, najboljim glumcima, te debitantima i filmskim ekipama.