Dva vrijedna međunarodna priznanja našim filmašima

Mreža Europa Cinemas nagradila osječko kino Urania za aktivnosti za mlade, a rad redateljice Karle Lulić 'U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga' proglašen je najboljim kratkometražnim filmom u međunarodnoj konkurenciji nedavno završenog Nezavisnog filmskog festivala u Rimu.

Kino Urania Kinematografa Osijek ovogodišnji je dobitnik najznačajnije godišnje nagrade koju dodjeljuje mreža Europa Cinemas u kategoriji 'Najbolje aktivnosti za mlade', u utrci između čak 1185 kina u 677 europskih gradova iz 43 države.

Nagrada će upravi kina biti dodijeljena 18. prosinca u Osijeku, a uručit će ju Maria Magdalena Gierat, članica Upravnog odbora Europa Cinemas, izvijestila je u utorak Kino mreža na svojoj Facebook stranici.

Hrvatska dinamičnost opet je nagrađena: ovaj put osječko kino Urania osvojilo je Nagradu za najbolje aktivnosti za mlade, nakon što je 2016. godine zagrebačko Kino Europa osvojilo 'Nagradu za najbolji program',  ističu iz Europa Cinemas, dodajući da je to prilika da se upoznaju s izvrsnim poslom jednog od nekolicine nezavisnih privatnih kina posvećenih autorskom filmu u Hrvatskoj.
105 godina kina Urania

Podsjećaju kako je ekipa Kina Urania, na čelu s Marijanom Bošnjak, pokrenula niz aktivnosti koje svake godine privuku više od 17 tisuća mladih filmofila koji otkrivaju europske produkcije, a aktivnosti su usmjerene prema svim dobnim skupinama, od osnovne škole do fakulteta, "što čini ovo kino s jednim ekranom mjesto otkrića i novih doživljaja."

Rad 'U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga' redateljice Karle Lulić proglašen je, pak, najboljim kratkometražnim filmom u međunarodnoj konkurenciji nedavno završenog Nezavisnog filmskog festivala u Rimu.

Nagrađeno dvadesetominutno ostvarenje hrvatske redateljice svjetsku premijeru je imalo u Los Angelesu, a otvorio je i ovogodišnji Pulski film festival u Areni.

To je komedija o svećeniku Petru koji živi u selu kršćanskih fanatika, u potpunosti predan svome pozivu. Jedne nedjelje nakon mise poželi sladoled, no tome se usprotive slastičar i stanovnici sela, koji žele očuvati krepost svoga svećenika. Petar će se naći na iskušenju između vjere i slatkih užitaka.

Glavnu ulogu tumači Goran Navojec, a ostale Helena Minić Matanić, Igor Galo, Vedran Živolić, te Prlja i Mrle iz riječke grupe Let 3.

Sedamnaesto izdanje Nezavisnog filmskog festivala u Rimu održalo se od 16. do 23. studenog, s više od 25 svjetskih premijera i deset europskih.