Ljudsko lice islama u novom romanu Ivane Šojat

Dvije godine nakon romana 'Emet', koji je nedavno, baš poput 'Undterstata', oživio na kazališnim daskama osječkog HNK-a, jedna od naših najvažnijih suvremenih književnica Ivana Šojat napisala je novi povijesni roman – 'Ezan'.

Više od 3 godine Ivana Šojat pripremala se, istraživala i proučavala povijest religija, u ovom romanu kršćanstvo i islam, kako bi napisala 'Ezan' - roman čija se radnja događa u 16. stoljeću u vrijeme Sulejmana Veličanstvenog.

Sva društvena uređenja, pa tako i ona vjerska, pokazuju sklonost kvarenju tijekom vremena. Zato sam se morala vratiti nekoj čistoći. Volim općenito rušiti neka nakalemljena mišljenja. 16. stoljeće mi je nekako bilo najprikladnije za to,  kaže Ivana Šojat.
Mučna tema pedofilije na pozornici osječkog HNK-a
Željela sam pokazati ljudsko lice islama, podsjetiti na njegovu kulturološku i duhovnu dimenziju, danas tako često zaboravljenu i prešućivanu, no isto tako i lice, ali i naličje kršćanstva,  ističe autorica.

No ovaj roman ponajprije je priča o dječaku Luki: On je na početku kršćanin, dječak kojeg kao desetogodišnjaka odvode u Manisu gdje prima obrazovanje, novu vjeru, novi jezik, sve novo… I sad se on sam tijekom romana pita koliko je on kao osoba, kao ljudsko biće drukčiji uslijed te vjere,  napominje Ivana Šojat.

Iako je riječ o povijesnom romanu, 'Ezan', što zapravo znači poziv na molitvu, prije svega je priča o razumijevanju i vjeri u čovjeka.