Izvanrednom skupštinom okončana paraliza rada HGZ-a?

Dvije zaraćene strane u Hrvatskom glazbenom zavodu nastavljaju bitku za tu ustanovu.

Članovi te neprofitne udruge u kulturi sazvali su izvanrednu skupštinu izvan HGZ-a, u koji ih smijenjeni predsjednik Niko Đurić ne pušta, te krov nad glavom potražili u Muzičkoj akademiji. I ondje izabrali novo vodstvo.

Romana Matanovac Vučković, doktorica pravnih znanosti i akademska glazbenica, nova je predsjednica Hrvatskog glazbenog zavoda. Odlučilo je to novo ravnateljstvo, također izabrano na izvanrednoj izbornoj skupštini. Matanovac Vučković nije bila prisutna, predstavljao ju je opunomoćenik.

Uopće se ne postavlja pitanje može li ova skupština nekoga razriješiti ili ne može razriješiti ili do kada nekome traje mandat. Mandat mu traje do onoga trenutka do kad ste mu ga vi dali i prestaje onog momenta kad ste ga vi razriješili,  tvrdi odvjetnik Pavle Fellner.

Skupština je zbog izvanrednosti imala samo po jednu listu kandidata za glavna tijela: ravnateljstvo, nadzorni odbor i časni sud, za koju je od nazočnih 133 člana glasovala velika većina. Samo pet do šest članova je glasovalo protiv prijedloga ili bilo suzdržano.

Nakon skupštine održan je sastanak ravnateljstva na kojem je za novu predsjednicu izabrana Romana Matanovac Vučković, za potpredsjednike Tamara Jurkić Sviben i akademik Zoran Juranić, a za tajnicu Vesna Šepat Kutnar.

Sukob većine ravnateljstva i bivšeg predsjednika Nike Đurića paralizirao je rad HGZ. Ignorirajući i zloupotrebljavajući Statut HGZ-a, Đurić je obezvrijedio i blokirao rad ravnateljstva, nadzornog odbora i časnog suda, čak prekinuo tok informacija članstvu ukidanjem biltena HaGeZe, rečeno je na skupštini.

Ni nakon opomene nadzornog odbora nije u zakonskom roku, do 29. studenoga, sazvao Skupštinu HGZ-a. Stoga je to prema Statutu HGZ-a učinio Nadzorni odbor HGZ-a.
Predsjednik Đurić: "Prenamjena je jedini spas za Hrvatski glazbeni zavod!"

Čini se da je ovo kulminacija događaja koji su HGZ pod povećalo javnosti stavili u veljači, kada je izabran Niko Đurić čija je ideja bila prodaja zgrade ili iznajmljivanje, a od neki dan predlaže i stečaj.

Pogledajte reportažu iz emisije Pola ure kulture u kojoj situaciju uoči izvanredne skupštine komentiraju smijenjeni predsjednik HGZ-a Niko Đurić, zatim bivši tajnik HGZ-a, kojega je smijenio Đurić, Ljubomir Gašparović, te povjesničarka glazbe Bosiljka Perić Kempf:Izvanrednu i izbornu sjednicu sazvao je Nadzorni odbor HGZ-a, unatoč tomu što je dosadašnji ravnatelj Niko Đurić poslao javno pismo kojim današnju skupštinu proglašava nestatutarnom i najavljuje novu za ožujak sljedeće godine.

Mi smo danas ovdje na skupštini: članovi i skupština su najvažniji. Što oni odluče i što oni odrede, to će i biti,  poručuje, pak, članica Nadzornog odbora HGZ-a Zdenka Kapko Foretić.

Drago mi je da se danas održava izvanredna skupština koja je ujedno i izborna i da ćemo imati novo ravnateljstvo i novog predsjednika društva i mogu konstatirati da je to pobjeda istine i pobjeda kulture,  istaknuo je razriješeni potpredsjednik HGZ-a Mladen Janjanin.

133 člana udruge HGZ-a odlučila su razriješiti dosadašnje vodstvo u cijelosti, te izabrati novo: Ovo je bila jedna 'vatrogasna mjera' da se spasi hrvatski glazbeni zavod. Prijetnje stečajem koje je donedavni predsjednik iznosio značile bi zatvaranje udruge,  napomenuo je novoizabrani potpredsjednik HGZ-a Zoran Juranić.

Novo vodstvo ima novi plan, a je li uistinu ovo kraj mukama po Hrvatskom glazbenom zavodu, ostaje nam tek vidjeti. Niko Đurić prije nekoliko dana najavio je sudski epilog cijele priče.