Nakon 30 godina na napuštenom otoku - deložacija

Talijana koji gotovo 30 godina živi sam na napuštenom otoku nedaleko Sardinije vlasti bi u siječnju mogle deložirati.

Mauro Morandi
(79) neslužbeni je čuvar i turistički vodič na otočiću Budelliju, dijelu arhipelaga La Maddalena između Sardinije i Korzike, poznatom po ružičastoj plaži.

Bivši učitelj tjelesnog odgoja kojega talijanski mediji nazivaju modernim "Robinsonom Crusoeom" iskrcao se na otok 1989. s tri prijatelja i partnericom dok je bio na putu za Polineziju. "Želio sam pobjeći od ovoga društva koje ne volim i otići na napušteni otok u Polineziji", rekao je Morandi za Radio 24 u srijedu. "Svoju sam Polineziju pronašao ovdje", dodao je.

U početku Morandi i društvo preuzeli su posao dotadašnjeg čuvara otoka. Njegova partnerica i dva prijatelja uskoro su se vratili kući dok je treći prijatelj ostao i preminuo 1993.U 2014. otočić Budelli postao je dijelom nacionalnog parka La Maddalena i njegova uprava najavila je da će srušiti ono što je Morandi nadogradio na svoj dom na otoku. "U siječnju ćemo od njega zatražiti da ode", kazao je predsjednik uprave parka Fabrizio Fonnesu za Corriere della Sera. "Probat ćemo pronaći neki način suradnje s njim u budućnosti", dodao je.Na svojoj Facebook stranici Morandi je napisao da nije dobio nikakvu obavijest o deložaciji no jasno je poručio da se nema namjeru vratiti u rodnu Modenu. "Trošiti vrijeme kartajući u kafiću ili kuglajući? To nije za mene", rekao je u intervjuu za list Il Resto del Carlino.