Nobelovac Soyinka predstavio svoj roman u Puli

Istra već 24. godinu sanja knjige i na pulski sajam dovodi velika književna imena. Sinoć je tako zvijezda pulskoga sajma, nigerijski nobelovac Wole Soyinka hrvatskoj publici predstavio roman 'Vrijeme rasapa'.

Kad sam bio mlađi, vjerovao sam u idealno društvo. Sada mi se čini da je moja odgovornost poboljšati okolnosti u kojima opstajem, ostalo prepuštam vašem naraštaju,  poručio je Wole Soyinka.

Soyinka je u pulskom Domu hrvatskih branitelja predstavio svoju knjigu o kojoj su osim autora govorili Ivan Sršen i Andrea Matošević, koji su istaknuli kako je tom romanu afričke književnosti trebalo gotovo pola stoljeća da se pojavi i na hrvatskom jeziku.

Također su rekli da u romanu Soyinka opisuje korupciju koja nagriza njegovu zemlju a utjelovljena je, kako su istaknuli u pohlepnoj bezdušnoj korporaciji koja je u sprezi s lokalnom političkom elitom.

Autor svejedno vjeruje u snagu ljudskog duha a studije tog romana ističu kako za Soyinku pokretač povijesti nije klasa ili skupina ljudi nego usamljeni individualni junak koji senzibilizira zajednicu,  poručili su.

Nigerijski književnik Wole Soyinka je rekao da govoriti o slobodi na sajmu knjiga u Puli ne znači temu svesti na pitanje i problem književnosti: Naprotiv prostor sajma prostor je političke, socijalne i angažirane debate, odnosno prostor traženja prava da se o slobodi govori i da se sloboda zahtijeva.

Wole Soyinka je gost današnjeg 'Doručka s autorom' koji izravno prenosimo na HRT3 od 11 sati:
Doručak s autorom: Wole Soyinka

U programu sajma 'Suton uz knjigu' roman "Divlje guske" Julijane Adamović predstavili su na pulskom sajmu knjige Kruno Lokotar i Paola Orlić. Tom je prigodom istaknuto kako je riječ o iznimnoj knjizi, odnosno o vrlo kvalitetnom suvremenom djelu koji je napisan 'ženskim rukopisom.

Mjesto radnje je Bačka, sredinom sedamdesetih godina prošloga stoljeća, jedna ruralna sredina, jedna obitelj gdje ništa nije onako kako se čini na prvi ni na drugi pogled. Tu se otkriva čitav niz zanimljivih likova koji donose svoje, sve samo ne dosadne i jednostavne priče. Autorica je  po struci socijalna pedagoginja koja je istaknula da silno voli svoj posao.

Pulu će u idućih desetak dana posjetiti još mnogo uglednih pisaca, filozofa, dizajnera i ilustratora, poput Javiera Cercasa i Mirka Ilića. Najviše će se govoriti o slobodi, središnjoj temi ovogodišnjeg sajma.

Stigao je i Eiríkur Örn Norðdahl iz dalekog Islanda, dolazi nam ubrzo i Peter Sloterdijk, jedan od najvećih filozofa današnjice, stiže također filozof sa sjevera Europe Lars Svendsenističe direktorica Sajma knjige u Istri Magdalena Vodopija.
Počelo pulsko 'sanjanje knjiga'
Rekordan je broj sudionika pulskoga sajma: Jako puno je nakladnika, preko 200, od toga je pedesetak malih nakladnika koji imaju samo jedan naslov ili su specifični za određena područja tako da smo posebno veseli zbog njih,  kaže voditeljica prodaje sajma Vlatka Balinčić.

Publika oduševljena, i ponudom i najavljenim programom, a posebnost je pulskoga Sajma knjige otvorenost prema svim umjetničkim formama, što su prepoznali i vjerni posjetitelji i posjetiteljice.