50 godina Studentskog teatra Lero

Dubrovnik je poznat kao grad kulture, i to raznolike i različite kulture. Jedan od primjera je Studentski teatar Lero osnovan 1968. godine na inicijativu dubrovačkog pisca Feđe Šehovića.

Lero se afirmirao kao teatar koji svojim predstavama i izvedbama različitih poetika, povoda  i zagovora otvara nove izazove i avanture udaljene od ustaljenih kulturnih percepcija sredine koja ga je iznjedrila, kažu njegovi pokertači.

S Lerovim potpisom uprizorene su drame i tekstovi Ionesca, Becketta, Brechta, Rozewicza, Harmsa, Šklovskog, Ruzantea, Lennona, Cavea i dr., djela iz dubrovačke dramske baštine Držića, Gleđevića, Boškovića, Gučetića, Vojnovića te suvremenih dubrovačkih autora kao što su Feđa Šehović, Milan Milišić, Luko Paljetak, Josip Lovrić i Davor Mojaš koji je u Leru ostvario i ciklus od dvadesetak autorskih projekata, stoji u kratkoj povijesti tog kazališta.

Za svoje izvedbe na amaterskoj i profesionalnoj kazališnoj sceni zaslužio je priznanja i kritike i publike a, uz sudjelovanja na Smotrama kazališnih amatera, bilježi nastupe na Dubrovačkim ljetnim igrama, Splitskom ljetu, Festivalu glumca, EUROKAZ-u, PUF-u  i drugdje, raznim gostovanjima u inozemstvu (London, Manchester, Krakow, Bologna, Solun, Beč, Coventry, Liverpool, Kielce i dr.), podjsećaju iz teatra Lero.

Pogledajte razgovor s voditeljem i redateljem teatra Lero, inače urednikom na HRT – Radio Dubrovniku Davorom Mojašem i fotoreporterom i članom teatra Željkom Tutnjevićem, koje smo ugostili u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: