Posljednji obračun književnika Perića s vampirizmom

U svojoj 20. knjizi autor Boris Perić vraća se svojem omiljenom motivu - vampirizmu. No ljubitelje horora u romanu 'Povijest paučine' ne čeka strašni svijet pravih vampira, nego Perićev obračun s vampirizmom koji je zavladao vremenom i društvom u kojem živimo.

Ovim romanom Perić se vraća istarskom vampiru Juri Grandu koji je navodno živio u 17. stoljeću. Ipak, 'Povijest paučine' puno je više od nastavka romana 'Vampir'.

Perić se vratio u prošlost da bi pokazao kakva je naša suvremenost. Iza te priče o vampiru krije se priča o našoj sadašnjosti bremenitoj očajnim ljudima, nezaposlenošću, samoubojstvima,  komentira književni kritičar Zdravko Zima.

Pogrešno shvaćeni hedonizam i povodljivost za trendovima stvorili su današnju povampirenu situaciju koju Perić primjećuje u svim društvenim sferama: Od početka mi je bila ideja da kroz priču o vampiru ispričam nešto o današnjoj Hrvatskoj i društvu,  istaknuo je Boris Perić.

Perić je napomenuo da je ovim romanom stavio točku na fenomen vampirizma i otkrio nam da je u tijeku priprema dokumentarno-igranog filma koji se bavi Grandom i njegovim utjecajem na nastanak svjetski poznatog Drakule.