RoboCup Junior

Na natjecanju RoboCup Junior Zagreb Open, održanom proteklog vikenda, učenice sisačke Osnovne škole "Braća Bobetko" osvojile su prvo mjesto u kategoriji "On Stage" i tako se plasirale na svjetsko natjecanje u Sydneyu.
Iako se robotikom bave tek godinu dana, četiri učenice 8. razreda OŠ Braća Bobetko već su na svom prvom natjecanju osvojile zlato i plasman na svjetsko natjecanje.
Natjecali smo se u kategoriji On stage. Za tu kategoriju trebali smo pripremiti prezentaciju, intervju i scenski nastup“, govori Sara Tatić.
Mi smo zapravo njega trebali loviti i on je zapravo trebao bježati od nas, morali smo ga programirati i uskladiti to sve sa našom scenom i našim plesanjem“, istaknula je Gabrijela Jozić.
Samo natjecanje osmišljeno je kako bi se robotika popularizirala među djevojkama, a mlade Siščanke do uspjeha su došle i uz veliku pomoć mentora sisačke Zajednice tehničke kulture.
Našli smo ovu kategoriju koja se činila savršena za njih. Objasnili smo im sva pravila i cure su shvatile o čemu se radi i smislile ideju i tako smo došli do natjecanja i pobijedili“, rekao je Dorian Tepić, Zajednica tehničke kulture Sisak.

Na uspjehu im je videopozivom iz Zuricha čestitao i bivši učenik škole Luka Strižić, danas zaposlenik Google-a.
Iznimno mi je drago vidjeti da se tradicija nastavlja u školi Bobetko. I ja sam istim tim putem krenuo prije puno, puno godina sa državnim natjecanjima u robotici, što mi je otvorilo vrata u informacijsku i svemirsku industriju“, naglasio je Luka Strižić.
Pred djevojkama i mentorima su pripreme za natjecanje, ali i briga o prikupljanju gotovo 100 tisuća kuna potrebnih za odlazak u Australiju - za koje se nadaju i potpori institucija.