Dalmatinski pjat - od rimskog do današnjeg doba

Božić je sve bliže, adventski ugođaj već se posvuda osjeća, a u Splitu se priprema bogata dalmatinska spiza. Udruga "Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija" iz zaborava je u sklopu Ciklusa Dalmatinski pjat izvukla blagdanske recepte od rimskog do današnjeg doba i podijelila ih sa skupinom kuhara. Profesionalaca i amatera.

Nepce bogatih Rimljana razveseljavala je na nama nepoznat način pripremljena palamida, doznali smo na jednom od redovitih tečajeva u ŠKMER-u, na kojima se otkrivaju novi i neobični recepti.

Sipa je pripremljena - na venecijanski način. S porilukom i crnilom, bez riže. Jedan blagdanski recept dolazi iz razdoblja između dva svjetska rata. Priča koja ide uz njega pokazuje i smisao za humor i težinu tog vremena.

"Bonkulovići su htjeli imati puricu na svom stolu, oni koji su je mogli priuštiti, hranili su je na balkonima da susjedi vide kako ta purica raste", priča Željko Neven Bremec iz Udruge ŠKMER.

Vladar blagdanskih recepata poslije Drugog svjetskog rata bilo je magare. Današnjim kuharima rijetko dostupna namirnica i veliki izazov.

Sreća u nesreći dolazila je sa svakom okupacijom Splita i Dalmacije. Tko je obalom zavladao, ostavio je trag u kuhinji, kažu kuhari. Recepte iz povijesnih izvora treba i dalje tražiti, zaključuju profesionalci, i ponuditi gostima te tako dalmatinsku kuhinju učiniti prepoznatljivom.