Božićno selo u surovom dalmatinskom kršu

Svijetlit će ovog adventa i srce Poljičke Republike. Podno sjeverne strane Mosora, u surovom dalmatinskom kršu, u Dolcu Gornjem, vrijedna obitelj Lučić osvjetlila je zaselak Nart, s milijun svjećica. 

Nestrpljivo se čeka noć u zamosorju. Jer kada se spusti, milijun lampica osvijetilit će Dolac Gornji. U kraju gdje nema javne rasvjete, a vodu su tek dobili, bit će Božić raskošan i sjajan kakav se ne pamti. Zahvaljujući splitskom poduzetniku Tihomiru Lučiću i njegovoj supruzi Kristini, koja je na prvi spomen lampica prema muževoj ideji bila sumnjičava.

Jer goli je ovdje kamen, škrt, ljut i zaselku ime je takvo - Nart. U prijevodu znači - ljuti kamen.

Mislili su neki da je ludost i seoski turizam. Lučičevi četvrtu godinu iznajmljuju kuću za odmor, imaju ranč s domaćim životinjama, domaće proizvode. Sad će se u tome uživati i zimi. U prvom dalmatinskom božićnom selu.

Trinaest tisuća četvornih metara surovog kamenjara, suhozida, škrapa. U staroj je šumi još posađeno dvjesto ličkih jela.

Milijun svjećica pali se na prvu nedjelju došašća. Bit će tako do Tri kralja, svakoga dana kad se snoća, božićna čarolija na dalmatinski način.