Paljenjem prve adventske svijeće počeo Advent u Zagrebu

Danas u 17 sati upaljena je prva adventska svijeća na Trgu bana Jelačića čime je započeo Advent. Iako Zagreb, nakon tri uzastopno osvojene titule više ne može konkurirati za najljepšu europsku adventsku destinaciju, gradonačelnik Milan Bandić tvrdi da možemo ponovno očekivati odličan program.
Paljenjem prve advenstke svijeće, ali i tisuća lampica diljem grada, Zagreb želi domaćim i stranim posjetiteljima osigurati pravi doživljaj zimske bajke. Već tradicionalnim lokacijama pridružuju se nove tri - Zoološki vrt će otvoriti Advent u divljem srcu grada, u prolaz sestara Baković dolazi Filmski advent, dok će Tkalča i Maksimir zaživjeti u novom ruhu. Cijelo to vrijeme, do 6. siječnja iduće godine, Zagrebački električni tramvaj će svakog vikenda, od petka od 12 sati pa nedjelje sve do ponoći, besplatno prevoziti putnike na području 1. zone. Uz tradicionalni Veseli božični tramvaj, ovogodišnja ponuda ZET-a je obogaćena turističkim elektro vozilima po simboličnim cijenama od 20 kuna. Mi u Zagrebu dižemo ljestvicu i ne zadovoljavamo se prosječnim. Standarno besplatan prijevoz ostaje vikendom i svi benefiti koje će uživati turisti koji dolaze u grad. Imamo 12 elektro vlakića koji će biti raspoređeni u Donjem i Gornjem gradu gdje turisti najviše i obitavaju, a ostalo će biti raspodijeljeno diljem grada po gradskim četvrtima da u blagodatima turističkih vlakića uživaju i ostali građani, rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

Zagrebačka uspinjača, koja ove godine nije besplatna, svakodnevno do ponoći povezivat će Donji s Gornjim gradom. Bajke Ivana Brlić Mažuranić, klasična glazba i zaštita okoliša glavne su ovogodišnje teme, zbog čega, uz ostalo pripremljeno, direktorica Turističke zajednice, Martina Bienenfeld, očekuje još veću posjećenost. Ove godine očekujemo nešto višu posjećenost nego proteklih godina jer imamo nove hotelske kapacitete. Ono što nas ove godine posebno veseli je više glazbeno, kulturnih sadržaja koji će doprinijeti blagdanskom ugođaju, istaknula je Bienenfled.

Tramvajski promet od subote pa do 6. siječnja 2019. između Trga bana Jelačića i Glavnog kolodvora bit će obustavljen petkom, subotom i nedjeljom od 18 do 23 sata zbog čega će tramvajske linije 6 i 13 prometovati izmjenjenim trasama. A za sve one koji žele doživjeti i Advent u hrvatskom nacionalnom svetištu Marija Bistrica, bit će organiziran prijevoz 22. i 23. prosinca. Polazak će biti u 9 sati ispred Glavnog kolodvora u Zagrebu, a predviđeni povratak iz Bistrice u 16 sati.

Nakon paljenja prve svijeće, uslijedit će otvaranje Ledenog parka na Tomislavcu i paljenje lampica na Zrinjevcu, a cijelo to vrijeme posjeitelji će zasigurno moći pronaći svoj gastro kutak.