Restauriran dio namještaja s broda Galeb

U Muzej grada Rijeke stiglo je prvih 38 komada restauriranog namještaja s broda Galeb. Novi natječaj za izvođača kreće iza Nove godine. Dovršetak obnove cijelog broda očekuje se do 2020. kada će Rijeka biti Europska prijestolnica kulture.

U okviru projekta Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine, Muzej grada, Grad Rijeka i Turistička zajednica Grada obnavljaju palaču Šećerane u sklopu kompleksa Benčić i motorni brod Galeb. Muzej je tijekom godine preuzeo sav pokretni inventar s broda i prvi dio namještaja je poslan na restauraciju u dogovoru s konzervatorima.

Riječ je o namještaju koji se izvorno nalazio u brodskom malom salonu te apartmanima Josipa Broza Tita i Jovanke Broz. Restauratorica Svjetlana Chris Dokić obnovila je drvo, pretapecirala namještaj, popravila brave i okove, izradila ključeve i gdje je trebalo zamijenila stakla na prvih 38 komada.

Za projektnu i izvedbenu dokumentaciju rekonstrukcije i remonta Galeba u njegovoj poslijeratnoj povijesti, od kada je iz mora izvađen 1948. godine pa do 1990-ih, bila je zadužena riječka tvrtka Brodoprojekt, a interijer broda dizajnirao je Zorko Lah.

Za iduću godinu planirana je restauracija namještaja iz velikog salona, blagovaonice i kabina za goste sa Šetne palube te namještaja iz kabine zapovjednika. Bit će obnovljene spomen-pločice s putovanja na kojima su upisana imena svjetskih državnika koji su boravili na Galebu.