3. prosinca 1800. - Rođen France Prešeren

Veliki slovenski pjesnik France Prešeren rođen je 3. prosinca 1800. u Vrbi, nedaleko od Bleda, u seoskoj obitelji.

Od ranih dana počinje bitku za vlastitu ljudsku, a potom i pjesničku i narodnu samosvijest. Nakon Ljubljane, školovanje je nastavio u Beču, čvrsto odlučivši da usprkos roditeljskoj nakani i obiteljskoj tradiciji ne postane svećenikom.

Završava pravo, a nakon povratka u Ljubljanu godine 1827. u Ilirskom listu objavljuje prvu pjesmu Djevojkama. Do 1833. u njegovu romantičarskom razdoblju nastale su elegija Rastanak s mladošću, Vedre romanse, Kćerkin savjet i Doktor, nekoliko ljubavnih soneta i Soneti nesreće.

Iako za života nije dočekao umjetničku afirmaciju, tek će Stritar 1866. upozoriti Slovence na njegovu vrijednost. Prešeren je u slovensku književnost unio sve važne pjesničke oblike. Sve što je napisao do 1834., kad je završio Sonetni vijenac, i tematski i formalno je u tom velikom lirskom spjevu. Sonetni vijenac vrhunski je umjetnički oblik s 14 soneta i završnim - Magistrale - u akrostihu posvećen Prešernovoj ljubavi Juliji Primicovoj.

Sonetni vijenac, neovisno o individualnim značajkama stvaralačkog čina i autentičnosti osobnih preokupacija - čežnja za životnom harmonijom i idealom ljubavi, rodoljublje i svijest o pjesnikovu poslanstvu - ima povijesno značenje, bitno ne samo za uspostavljanje slovenske poezije, nego i u stvaranju slovenskoga književnog jezika.

Najrječitije o tome govori Zdravica 1844. koja je, u odnosu na romantičarski orfejski mit, progovorila sviješću o narodu kao jedinom subjektu vlastite sudbine, a njezina je slobodarska i revolucionarna zamisao prerasla u ideju humanističkog internacionalizma.