Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Danas je Međunarodni dan osoba s invaliditetom. 3. prosinca dan je međunarodnog poštivanja promoviran od strane Ujedninjenih naroda od 1998. godine.

Više od milijarde ljudi u svijetu ima neki oblik invaliditeta, što iznosi jedna osoba na svakih 7 . U našoj zemlji živi više od pola milijuna osoba s invaliditetom to je oko 12% ukupnog stanovništva.

Od 2008. godine započela je radom institucija Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, a danas se obilježava i 10. godišnjica djelovanja "Zaklade Čujem Vjerujem Vidim".

Zaklada će predstaviti svoja ostvarenja u 2018. godini te uručiti zahvalnice kolegama i suradnicima koji su dali svoj doprinos u ostvarenju njezine svrhe: omogućivanje pristupa literaturi slijepim i drugim osobama koje ne mogu koristiti standardni (crni) tisak te pomoć mladim osobama s invaliditetom u obrazovanju. Također će biti uručeno i 5 prijenosnih računala učenicima srednjih škola i studentima s invaliditetom.

Više o tome ispričao je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska Mirko Hrkač, upravitelj Zaklade "Čujem, vjerujem, vidim".
U Hrvatskoj je trenutačno više od pola milijuna invalida, od kojih je gotovo 7 posto djece s ozbiljnim teškoćama u razvoju. U teškoj situaciji barem će im malo pomoći ugovori koje su s Vladom potpisale udruge koje pružaju usluge asistencije, vrijedni 293 milijuna kuna. Njima će se osigurati osobni asistenti, tumači znakovnog jezika i videći pratitelji za 1550 osoba s invaliditetom.

19-godišnja studentica psihologije Ivona Jelačić, osoba oštećena vida i sluha, željela je biti arhitektica ili policajka. Zbog invaliditeta to nije bilo moguće, kao ni mnogo toga drugog.  Osobni asistent nije joj potreban, a od Zaklade "Čujem, vjerujem, vidim" dobila je, kao i još četvero mladih, osobno računalo.

Oni koji trebaju osobnog asistenta tvrde - nema ih dovoljno. Dva videća pratitelja na gotovo 2000 slijepih u Zagrebu nije dovoljno, kažu u Hrvatskom savezu slijepih. No, resorna ministrica ističe - napredak je vidljiv. 2006-te bilo je samo 655 osobnih asistenata, danas ih je 1550. U 2019. za osobe s invaliditetom izdvojeno je milijardu i 700 milijuna kuna iz proračuna i 300 milijuna kuna iz europskih fondova. Osnovat će se četiri nacionalna centra za profesionalnu rehabilitaciju - u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu.

"Preuzimanjem osnivačkih prava i jačanjem kapaciteta centara za profesionalnu rehabilitaciju osigurat će se svi potrebni uvjeti za daljnji razvoj sustava profesionalne rehabilitacije a samim tim bolja i učinkovitija integracija osoba s invaliditetom na tržište rada", kaže ministrica.

Uručeno je 157 ugovora koje je potpisalo 135 udruga - za osobne asistente, tumače znakovnog jezika i videće pratitelje. Novac je osiguran iz Europskog socijalnog fonda i državnog proračuna.