Raste ovisnost o internetu i videoigrama

U svijetu pa i u Hrvatskoj ovisnost o internetu i videigrama raste. U našoj je zemlji, prema procjenama između 50 i 100 takvih ovisnika. U mjesecu borbe protiv ovisnosti, učenici bjelovarskih osnovnih škola o svemu su više doznali na radionicma, Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu te Djece medija.

Djeca sve više vremena provode na internetu i igrajući videoigre. Neki ne samo da pretjeruju igrajući se satima, već pokazuju i znakove ovisnosti. Usto, sve je više sadržaja u kojima ima nasilja.

"Istraživanja također dokazuju da osobe koje češće igraju nasilne videoigre koje su pretjerano izložene nasilju bilo to u videoigrama ili općenito u medijima , same mogu postati nasilnije zapravo.I u tome je problem što se počne ta agresija nekako vršit i prema ostalim učenicima,prijateljima , članovima obitelji, kaže Martina Topalović, predstojnica Područnog ureda HZZ-a Bjelovar.

Stručnjakinje Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu te Djeca medija uputile su kako korisno upotrebljavati videoigre, ali i koristiti ih za zabavu, dakako umjereno. Radionicu su organizirali Hrvatski zavod za zapošljavanje i Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri u suradnji s Gradom Bjelovarom.

"Djeca su danas medijima okružena od prvog dana, od rođenja pa cijeli svoj život. Mediji mogu biti vrlo korisni i mislim da upraco treba organizirati takve radionice da  mladi shvate koje su prednosti , a koje nedostaci korištenja medija. Mislim da je potrebno na vrijeme sa takvim stvarima  uhvatit se u koštac i raditi za dobrobit naših najmlađih, kaže Ante Topalović, predsjednik Gradskog vijeća Bjelovara.

Sve je više djece koja su na internetu izložena neprimjerenim sadržajima te sklapaju prijateljstva i s onima koji se lažno predstavljaju pa se govorilo i o zaštiti privatnosti te sigurnosti na internetu.