Što se događa sa zamecima ostalim nakon potpomognute oplodnje?

Sedam milijuna djece u svijetu ne bi bilo rođeno da nije bilo medicinski pomognute oplodnje. Zahvaljujući njoj u Hrvatskoj je rođeno tridesetak tisuća djece. Od samih početaka javljaju se i etičke dvojbe... Jedna o kojoj se uopće ne govori je - što se događa s preostalim zamecima parova koji su se ostvarili kao roditelji?

Mlada majka blizanaca iz Labirintove priče ostala je nemalo iznenađena kada je iz jedne zagrebačke klinike gdje se liječila od neplodnosti primila e-mail o mogućnosti prestanka čuvanja njezina četiri zametka. Ona više ne želi rađati ni čuvati preostale zametke.

"Moram priznati da mi je veliki upitnik ostao u glavi. Dakle, ja prestajem plaćati čuvanje, tražim da se zameci unište. To se ne može prema zakonu Republike Hrvatske. Ja to sada više ne moram plaćati, ali oni će i dalje čuvati o svom trošku. O čijem trošku? Kako ja znam da to nije podložno nekakvoj manipulaciji? Zašto bih ja to vjerovala - da netko to čuva bez moje želje, odnosno moja želja nije da se čuva, moja želja zapravo tu nije ispoštovana", kazala je za Labirint.

Desetljećima čuvani zameci danas su veliki problem. Zameci se čuvaju pet godina na račun HZZO-a, nakon toga par može nastaviti plaćati,  ali i ne mora. Čuvanje zametaka u tekućem dušiku u posebnim uvjetima prilično je skupo. Što se onda događa sa zamecima koje par ne želi sačuvati, provjerila je emisija Labirint.