Dodijeljene Državne nagrade za volontiranje

Na svečanoj sjednici Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva održanoj u Ministarstvu za demografiju, u povodu obilježavanja Međunarodnoga dana volontera najzaslužnijiim volonterima i institucijama za njihov rad u 2018. dodijeljene su državne nagrade za volontiranje.

Nagradu za najboljeg volontera dobila je Ivana Ferenac Sudac, nagrada za pravnu osobu organizatora volontiranja dodijeljena je udruzi Volonteri u palijativnoj skrbi La Verna, a nagrada za koordinatora volontera dodijeljena je Maji Štahan.

Ivana Ferenac Sudac volontira u DVD-u Vrhovac i Društvu Naša djeca Ozalj. Asistentica je voditelju dječjeg vatrogasnog podmlatka, a koristi ovog angažmana vidljive su u upisu većeg broja djece i mladih vatrogastva, stoji u obrazloženju nagrade.
Svojim volonterskim aktivnostima promovira vatrogastvo u svojoj zajednici, a posebno se ističu radionice "Mali vatrogasci", "Spasi život, spasi dom", dok kroz projekt "Sestre vatrogaskinje" koji vodi utječe na povećanje broja žena u vatrogastvu u svojoj sredini. Između ostalog, sudjelovala je u organizaciji pripremnih aktivnosti za snimanje spotova u kojem je istaknula potrebu čuvanja kulturne baštine te je pokrenula akciju čišćenja okoliša.

Udruga Volonteri u palijativnoj skrbi La Verna ima misiju razvoja sustava palijativne skrbi, povećati dostupnost i kvalitetu palijativne skrbi za osobe koje svoje posljednje dane žele provesti u svojim domovima uz članove obitelji.
Organizira brojne volonterske aktivnosti u sklopu kojih provode vrijeme s palijativnim bolesnicima, promoviraju rad udruge u javnosti, a u prošloj godini su pružili podršku za 73 korisnika, 59 članova obitelji, stoji u obrazloženju nagrade. Svojim aktivnostima udruga povećava osjetljivost javnosti te jača svijest o koristi volontiranja za društveni razvoj zajednice.

Kao koordinatorica volonterskog programa Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, Maja Štahan vodi regrutiranje, edukaciju, mentoriranje, koordiniranje volontera. Svakodnevnim zalaganjem primjer je volonterima i pomaže im u svladavanju potrebnih znanja i vještina za pružanje adekvatne pomoći na linijama Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja.

Kako se navodi u obrazloženju nagrade, Maja promiče vrijednosti udruge, održava suradnju s drugim organizacijama civilnog društva te tako stvara mrežu podrške i suradnje. Zajedno s volonterima sudjelovala je u organizaciji aktivnosti, a kasnije preuzela vođenje projekta "Ne budi mi neprijatelj" koju udruga provodi u partnerstvu sa Srednjom školom Ludbreg.

Pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Ivica Bošnjak, koji je dobitnicima uručio nagrade podsjetio je da se Državna nagrada za volontiranje dodjeljuje od 2007. te istaknuo da se radi o najvišem priznanju koje Hrvatska dodjeljuje za volontiranje, doprinos promicanju volonterstva i razvijanju volonterskih aktivnosti.
"Volonterstvo predstavlja jedno od najboljih načina aktivnog uključivanja građana osobnim doprinosom za dobrobit društva i rješavanju problema u zajednici te doprinosa za pozitivne promjene u društvu", kazao je Bošnjak.