Medvedgrad i Medvednica od iduće jeseni u novom ruhu

Ako se pitate što se na Medvednici događa posljednja 4 mjeseca, imamo odgovor - u tijeku je novi megaprojekt koji će Medvednici dati novo ruho. Cilj mu je obnoviti Medvedgrad i izgraditi sadržaje koji će privući veći broj posjetitelja na Medvednicu.

Gotovo 38 milijuna kuna vrijedan projekt "poboljšanja posjetiteljskog kapaciteta u svrhu održivog upravljanja Parkom prirode Medvednica" najveći je projekt u povijesti Parka. Njime će se urediti Centar za posjetitelje Medvedgrad i unaprijediti posjetiteljska infrastruktura. "Projekt uključuje revitalizaciju cijelog kompleksa Medvedgrada, odnosno južnu kulu, veliki i mali palas, a nakon toga se očekuje da će biti postavljen muzeološki postav. Jednako tako, bit će i zahvati na području Medvednice, odnosno izgradnja i obilježavanje biciklističkih staza te obilježja koja će se postavljati u gradu kako bi posjetitelji i turisti lakše dolazili na prostor Parka. Novim sadržajem bit će obogaćen i Centar za posjetitelje Medvedgrad", objasnila je ravnateljica Parka Marina Popijač.

85 posto troškova snosi Europska unija, naglasio je pomoćnik ministra za zaštitu okoliša i energetike Igor Kreitmeyer, koji je istaknuo važnost projekta. Ovaj projekt vrijedi deset puta više nego što Park prirode Medvednica godišnje dobije iz državnog proračuna. Posebnost je u tome što u konačnici podiže turističku ponudu, no glavni cilj je edukacija. U modernim posjetiteljskim Centrima možemo, pomoću digitalne tehnologije, pokazati sve prirodne i kulturne vrijednosti ovog područja.

Predviđeni rok za dovršetak radova je listopad iduće godine pa će Zagrepčani, koji godišnje Medvednicu posjete ukupno više od milijun puta, već od iduće jeseni svoje vrijeme moći provoditi u novom ambijentu omiljenog izletišta.