Izložba Glagoljica obilježava 50. godišnjicu

Izložba Glagoljica u prostoru Sveučilišne knjižnice u Rijeci obilježava 50. godišnjicu. Riječ je o stalnom postavu otvorenom prije pola stoljeća zaslugom istraživača hrvatske glagoljske baštine.

Akademik Branko Fučić, ravnateljica tadašnje Naučne biblioteke Vanda Ekl i arhitekt Igor Emili stvorili su izložbu koja u kontinuitetu do danas svjedoči o hrvatskom nacionalnom identitetu. 

Izložba je otvorena 30. prosinca 1968. u prigodi 25. obljetnice pripojenja Istre i otoka matici zemlji.

Neizbrisiv trag u očuvanju glagoljice ostavio je akademik Fučić istražujući natpise i freske na terenu ponajprije u istarskim crkvama. "On ih je opisao, transliterirao, transkribirao, dakle ponudio je sadržaj, a popnajprije su značajne njegove rekonstrukcije ulomaka", rekla je prof.dr.sc. Marina Vicelja-Matijašić, Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Rijeci.

U Europskoj godini kulturne baštine brojne su hrvatske ustanove svoje programe posvetile glagoljici. Nacionalna i sveučilišnja knjižnica u Zagrebu osnovala je portal projekta Hrvatska glagoljica na kojemu objedinjuje glagoljsku građu u Hrvatskoj. Doprinos je to otimanju glagoljice od zaborava i zaštiti kulturnoga naslijeđa.