Nasilje na internetu izaziva anksioznost i depresiju

Nažalost, jedan od rastućih oblika nasilja među djecom je i elektroničko nasilje. Njegove posljedice mogu biti opasnije od stvarnog fizičkog nasilja jer je dostupno svugdje, 24 sata na dan, a posljedice po psihičko zdravlje djeteta ostaju trajno i često sakrivene. Kako se boriti protiv ovog nemilosrdnog oblika nasilja, otkrila je ekipa emisije Zdrav život.

Elektroničko nasilje započelo je, a zatim se i proširilo kada su djeca svoje svakodnevne aktivnosti preselila u internetski svijet.

Lana Ciboci, doktorica koja radi na projektu "Djeca medija", kaže kako uvijek iznosi primjer dviju srednjoškolki u Splitu. One su, kaže, postale prave žrtve virtualnog nasilja nakon nemile epizode gdje su tijekom svađe nasrnule jedna na drugu. "Oko njih je bilo 150-200 njihovih prijatelja iz školskih klupa koji su to promatrali, snimili, učitali na video kanale kako bi ih cijela javnost mogla prozivati i kako bi im se mogla rugati", podsjeća Ciboci.

Kada je riječ o nasilju na internetu, zlostavljači često misle da su zaštićeni od posljedica, no kada se uključi policija, lako je doći do IP adrese počinitelja nasilja. Ova vrsta zlostavljanja može ostaviti duboke tragove na žrtvama, voditi ka anksioznosti i depresiji.

Prema preporukama Američke pedijatrijske akademije djeca prve tri godine ne bi smjela uopće imati kontakta s ekranima. Stoga je savjet roditeljima – djecu što duže držati dalje od pametnih telefona i svijeta interneta.

Više pogledajte u prilogu emisije Zdrav život: