Modri horizonti i njihovi čuvari

Splićanka Bruna Bajić odrasla je u pomoračkoj obitelji i samim tim kaže  stekla ljubav i razumijevanje za taj poseban oblik života. Ona je i redateljica iza koje su dokumentarni film i knjiga Modri kavez - posvećeni pomorcima i njihovim obiteljima. Nedavno je u Splitu predstavila i svoj novi uradak - slikovnicu za najmlađe "Modri horiznoti i njihovi čuvari."

Ovo je priča za  sve one koji odlaze i one koji ostaju, poručuje autorica Bruna Bajić. Odrasla je u pomoračkoj obitelji i svaki "vijađ" svog oca posebno je proživljavala. Često se kao dijete pitala gdje odlazi, što radi i koji su to daleki  horizonti kojima putuje.

Cijela obitelj Bajić uključena je u ovaj projekt. No najveća inpsiracija i glavni lik od kojege je sve počelo je Brunin otac, pomorski kapetan koji je more "tukao" 30 godina.

Modri horizonti i njihovi čuvari namjennjena je, poručuje Bruna Bajić,  i roditeljima i djeci. Knjiga je nastala inspirirana odrastanjem, dječjim pitanjima, snovima i ljubavi koja ne poznaje granice. Modri horizonti i njihovi čuvari sadrže dvanaest priča za laku noć, dvanaest skladbi i 24 ilustracije koje potpisuje Doris Živalj, inače autoricina sestra.

Svoju pomoračku priču s publikom je podjelio i kapetan Špiro Roguljić. Kaže da  ni nakon više od 30 godina navigavanja - onaj grop u grlu nije postajao ništa lakši - kad bi morao otploviti od obitelji.

Modri horizonti i njihovi čuvari djelić su kruha sa sedam kora, na jednostavan dječiji i nježan način pokazuje -  što znači živjeti na moru i od mora.