Provokativne priče Mirande July u Exitu

U Studiju Teatra Exit u Zagrebu premijerno su uprizorene priče provokativne američke književnice Mirande July objavljene u zbirci 'Baš ti, baš tu!'.

Poznata američka književnica Miranda July simpatije čitatelja zadobila je svojom prvom zbirkom priča 'Baš, ti baš tu!' Kritičari kažu, priče su joj nevjerojatno ljupke, fino napisane, često urnebesno smiješne, a pritom i dubokoumne.

Junakinja ove monodrame često se osjeća kao statist u vlastitom životu. Prisjeća se naizgled bizarnih i nevažnih situacija u stalnom nastojanju da prevlada usamljenost i odvojenost od svijeta.

Složila sam priču jedne žene koja pripovijeda svoje ispovijesti o dečku, mužu, prijateljicama, ali sve je napisano kroz neobičan humor. Ima u tomu i tuge i patosa, ali na koncu sve ipak završava u vedrom ozračju,  kaže glumica Vanja Matujec.

Miranda July međunarodno je priznata multimedijalna umjetnica, performerica, književnica i filmska autorica. Nagrađena je Zlatnom kamerom u Cannesu 2005. godine te posebnom nagradom žirija na festivalu u Sundanceu.

Njezini multimedijalni radovi našli su svoje mjesto na Bienallu u Veneciji, kao i u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti.

Odlazeći na tečaj romantike ili držeći satove plivanja u svojoj kuhinji, glavna junakinja kroz smijeh britko progovara o našim dvojbama u današnjem složenom i užurbanom svijetu.

Kao i mnogi, bježi u svijet mašte i pita se je li ova stvarnost samo priprema za stvarni život koji nas čeka negdje u budućnosti.