Božićni običaji u Istri - Bakalaj s posuticama

Svaka hrvatska regija ima 'svoje' božićne običaje. U Istri se najviše čuvaju drevni običaji, od kojih neki imaju korijene još u srednjem vijeku. Istarsko selo Kujići pokraj Pule ima svoju priču:

Hrane je rijetko bilo dovoljno, pa ono malo što je bilo, jelo se s velikim guštom. Za fešte su hranu pripremali gotovo pobožno - znalo se kada se što jede i toga su se pridržavali.

U starim krušnim pećima se pekao kruh, a selo je mirisalo po bakalaru. Suhi bakalar je trebalo dan ranije 'istući', kako bi preko noći odstajao u vodi. Nakon 2 sata kuhanja, opet ga se tuklo u loncu i dodavalo mu se ulja i češnjaka. Trebalo je za to imati snage - miksera tada nije bilo. Bakalar je, govore naši stari, bio hrana za siromašne.

Prilog uz bakalar su bile posutice. One su se radile ručno i za njihovu pripremu su koristili domaće proizvode. Kada su ih skuhali, stavili su preko njih malo ulja, malo mrvica i tako su ih poslužili. Uz bakalar i posutice odlično je išlo i vino - ako je bilo crno onda terran, ako je bilo bijelo malvazija.

Na kraju, za desert, slijedile su fritule - prava istarska poslastica.