Svijet jazza od Adorna do Zorna

Nedavno je objavljena grandiozna antologija tekstova o teoriji i povijesti jazza iz pera filozofa, pisaca, kao i najeminentnijih jazz glazbenika, koju je uredio, a djelomično i preveo, Saša Drach.

Antologija 'Svijet jazza od Adorna do Johna Zorna' podijeljena je u tri dijela: Teorija i povijest svjetskog jazza; Jazz, književnost i strip, te Jazz u Hrvatskoj. Knjiga predstavlja pokušaj priređivača Saše Dracha da zainteresiranima ponudi dublji uvid u fenomen jazza, i da popuni praznine u literaturi o jazz glazbi na hrvatskom jeziku, ističu iz naklade Sandorf koja je objavila knjigu.

Prvi dio tako donosi tekstove koji se bave promišljanjem vrijednosti jazza (Theodor Adorno, Eric Hobsbawm, Rašeljka Krnić, Antun Tomislav Šaban, Tina Lešničar, Wynton Marsalis & Herbie Hancock, Gary Burton, itd.), zatim tekstove koji nude šire povijesne preglede (Boris Vian, Milen Alempijević, itd.) i tekstove autobiografskog ili biografskog karaktera koji govore o životu i radu pojedinih glazbenika, kao i o prilikama u doba u kojem su stvarali (Billie Holiday, Louis Armstrong, Duke Ellington, Charles Mingus, itd.), napominju iz Sandorfa.

Drugi dio 'Jazz, književnost i strip' nudi radove svjetskih, ali i naših autora, koji su ili inspirirani jazzom, ili pak pojedinim glazbenicima, od Francisa Scotta Fitzgeralda i Josefa Škvoreckog, preko Julia Cortázara, Harukija Murakamija i Amirija Barake, do Josipa Novakovića, Mate Matišića i Danijela Žeželja.

U trećem dijelu 'Jazz u Hrvatskoj' pokušava se popuniti možda najveća praznina u našoj publicistici i nizom prikupljenih tekstova ponuditi što više informacija o jazzu na našim prostorima, od legendarnog promotora i pedagoga Mire Križića, te skladatelja i kroničara Ive Körblera, preko novijih, tematskih tekstova o Bošku Petroviću ili o jazzu na našem filmu i televiziji, sve do odabranih sinopsisa emisija Svijet jazza Trećeg programa Hrvatske radiotelevizije, koje su pratile vrlo živu hrvatsku jazz scenu tijekom 2017. i prve polovice 2018. godine.

Pogledajte razgovor sa Sašom Drachom emitiran u emisiji Knjiga ili život koju možete pratiti na HRT3, na Facebooku te na multimedijskoj usluzi HRTi: