Otvoreni 29. Krležini dani u Osijeku

Izložbom Stanislava Živkova "Zinka Kunc Milanov- posljednja primadona" te predstavom Tita Strozzija "Igra u dvoje" redateljice Saše Broz u izvedbi Glumačke družine Histrion danas su otvoreni 29. Krležini dani u Osijeku, jedan od naših najvećih znanstveno-teatroloških skupova.

Martina Petranović, teatrologinja iz Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i članica Organizacijskog odbora 29. Krležinih dana istaknula je kako se ove godine nastavlja prije godinu dana otvorena tema - "Glumci i redatelji hrvatskoga kazališta" jer je riječ o iznimno važnoj temi za povijest hrvatskoga kazališta, a ujedno i nedovoljno istražena što su pokazali radovi na prošlogodišnjoj manifestaciji koji su objavljeni u posebnome zborniku. "Tema je izuzetno potentna i zanimljiva i ostalo je još mnogo redatelja i glumaca čije opuse treba istražiti", rekla je Martina Petranović. U Osijek dolazi dvadesetak znanstvenika iz različitih institucija, među kojima su Antonija Bogner-Šaban, Snježana Banović i Dubravka Crnojević Carić.

Ivan Trojan, izvanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Osijeku i član Organizacijskog odbora 29. Krležinih dana podsjetio je na to kako su Krležini dani utemeljeni nakon podizanja spomenika velikom književniku u Osijeku autorice Marije Ujević Galetović te kako je riječ o središnjoj teatrološkoj i dramatološkoj manifestaciji u Hrvatskoj koja okuplja glavne autoritete iz Hrvatske i susjedstva. Dodao je kako je Krleža često dolazio u Osijek i održavao predavanja u kazališnoj zgradi te organizirao čitanja svojih dramskih tekstova. Početak znanstvenog dijela skupa, 7. prosinca, datum je i utemeljenja Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku 1907. godine što je bio povod da se ovogodišnji Krležini dani održavaju upravo sada, u predblagdansko vrijeme.

Prije svečanoga otvorenja sudionici Krležinih dana položili su vijenac podno spomenika velikanu hrvatske književnosti u osječkom Parku kralja Držislava.