Igor Mandić dobitnik nagrade HDP-a 'Janko Polić Kamov'

Književna nagrada Hrvatskoga društva pisaca (HDP) za najbolju knjigu godine 'Janko Polić Kamov' uručena je jučer Igoru Mandiću za knjigu autobiografske proze 'Predsmrtni dnevnik'.

Nagradu u vrijednosti 10 tisuća kuna i plaketu dobitniku je uručio književni kritičar Velimir Visković, a obrazloženje je pročitao predsjednik prosudbenoga povjerenstva Zoran Ferić.

Ferić je ocijenio kako je Mandićeva knjiga mračna uspješnica hrvatske književnosti u kojoj autor tematizira sam svoju autobiografiju - starenje, razvoj tjelesnih disfunkcija, samoubojstvo i smrt: Mandić ne boji smrti, nego se u knjizi s njom suočava kao definitivnim krajem,  rekao je Ferić.

Mandićevu knjigu objavio je 2017. godine zagrebački nakladnik V.B.Z. a to je peta nagrada HDP-a 'Janko Polić Kamov', koja se dodjeljuje od 2014. godine za najbolju knjigu godine bez obzira na žanr kojem pripada.

Ove je godine na natječaj prijavljeno 95 naslova, a u tzv. poluzavršnicu ušlo je 11 naslova, od kojih su, uz Mandićevu knjigu, u završnicu ušli 'Krajobrazi nakon čitanja Andersena' Dubravka Detonija, 'Početne koordinate' Monike Herceg, 'Zemlja Zemlja' Marka Pogačara i 'Igrač' Marine Šur Puhlovski.

Uz Viskovića i Ferića u žiriju su bili Sonja Manojlović, Željka Matijašević i prošlogodišnji dobitnik nagrade Zoran Roško.

Puno zahvaljujem ovo društvu koje je više pridonijelo meni nego ja njemu, a nastojat ću da ubuduće bude i obrnuto,  izjavio je Igor Mandić za Vijesti iz kulture.