Obrana i stradanje Dubrovnika u umjetničkim radovima

U povodu Dana dubrovačkih branitelja Muzej Domovinskog rata smješten u dubrovačkoj tvrđavi Imperijal otvorio je dvije izložbe: ratnih fotografija i djela dubrovačkih umjetnika inspiriranih obranom grada.

U sklopu muzejskog projekta Hrvatska ratna fotografija ostvarena je izložba 'Stradanje sakralnih objekata na dubrovačkom području u Domovinskom ratu 1991. -1995.', a uz ratne fotografije, u muzeju je otvorena i izložba slika 'Dubrovački umjetnici braniteljima u počast'.

Dubrovački su umjetnici, prisjećajući se herojskih dana obrane grada, slikama, svaki na svoj način, uzdignuli simboliku i značenje tih sudbinskih dana. A i u ratu nisu mirovali, oslikavali su izloge na Stradunu, otvarali izložbe...

To se onda radilo i nesvjesno iz prkosa iz svoje neke pobjede nad ovim neprijateljem koji je uništavao grad,  prisjeća se akademski slikar Josip Škerlj.

S odmakom od 1991. puno je lakše, mada sam bio tada dijete i sve sam to doživio i osjetio tako da sam radu pristupio s poštovanjem i sliku nazvao 'Ne ponovilo se',  rekao je akademski slikar Tonko Smokvina.

Sva djela naslikana za ovu prigodu dubrovački umjetnici odlučili su darovati Muzeju Domovinskog rata. u nadi da će se tvrđava  uskoro obnoviti, muzej napokon dobiti dolične prostore, a njihove slike naći mjesto u tom novom stalnom postavu.