U Smiljanu uče programirati neki novi 'Tesle'

U malim zabačenim općinama djeca praktički nemaju slobodnih aktivnosti. Tako je bilo i u općini Lovinac, u srcu Like. No posljednjih nekoliko mjeseci djeca idu na radionice robotike i postižu dobre rezultate. Inovativni su i u školi u Smiljanu u kojoj ima samo 40-ak učenika.

Prije otprilike 160 godina livadama u Smiljanu je trčao Nikola Tesla. Trče danas i mali Ličani, ali sve ih više zanima nova slobodna aktivnost u njihovu malom mjestu - robotika. Mudre glavice programiraju. Tko zna, možda ovaj opustjeli kraj sa samo četrdesetak djece u školi skriva još neki genijalni um. Tesla je osvijetlio svijet, a i Luciji se upalila žarulja.

Znaju oni i isprintati automobil. 3D printer, računala, sve su to donacije. h od programiranja ne zaboli pa se još malo uhvate i šaha. Donedavno ova djeca nisu imala ni jednu izvanškolsku slobodnu aktivnost. Tako je to u malim mjestima. Glava ih od programiranja ne zaboli pa se još malo uhvate i šaha. Štoviše, i mentor dosta toga od njih nauči, a i mentorici pokazuju osnove šaha.

Donedavno ova djeca nisu imala ni jednu izvanškolsku slobodnu aktivnost. Tako je to u malim mjestima.