MSU slavi rođendan - 19 besplatnih programa

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti (MSU) slavi svoj deveti rođendan, odnosno obljetnicu preseljenja u Novi Zagreb - cjelodnevnim programom izložbi, promocija, projekcija filmova. Tom prigodom svim posjetiteljima daruje besplatan ulaz.

Pripremljeno je 19 besplatnih programa, od kojih su četiri posvećena velikoj aktualnoj izložbi "Potraga za stvarnošću Jadranka Fatur i hiperrealno  - dva stručna vodstva po izložbi na kojima će posjetitelji imati priliku upoznati slikaricu Jadranku Fatur i od te najvažnije hrvatske predstavnice hiperrealizma saznati kako su nastale neke od njezinih slika. Predstavit će se i monografski katalog izložbe, koji će umjetnica potpisivati.

U sklopu izložbe u muzejskom kafiću nastao je i novi hiperrealistični rad "Hat Wearers street art umjetnika Lonca, autora niza murala u brojnim svjetskim gradovima. Tim povodom umjetnik će govoriti o nedavno započetoj praksi izlaganja u muzejsko-galerijskim institucijama pri čemu ruši barijere između street art umjetnosti i zidnog slikarstva.

Organizirat će se i vodstvo po izložbi unutar izložbe, "Potraga za novom stvarnošću sa selekcijom radova hrvatskih umjetnica i umjetnika mlađe i srednje generacije koji su se u jednom trenutku svog umjetničkog razvoja opredijelili za hiperrealistički izričaj. Posjetitelji će se moći upoznati i s umjetnikom Mironom Milićem koji će govoriti o vizualnom istraživanju i ljudskoj fascinaciji vojnim odorama, temom kojom se bavi u svojem novom ciklusu radova "Kongres sjena, predstavljenim na istoimenoj izložbi u MSU galeriji.

Osim izložbi Jadranke Fatur i Mirona Milića, organizirat će se stručno vodstvo stalnim postavom Muzeja i  vodstvo kroz izložbu velikana hrvatskog stripa Andrije Maurovića. Pod nazivom  "Andrija Maurović: Između političkih ideologija i pornografije, izložba obrađuje njegov bogat, raznorodan i do danas nedovoljno istraženi opus iz drugačije perspektive.

Posjetitelji će moći isprobati i 16 različitih politički i socijalno angažiranih videoigara u sklopu izložbe "Games and Politics, koja prikazuje  politički i socijalno angažirane videoigre te propituju različite aspekte suvremenog društva, od politike do ratova. Tim će se povodom održati razni paneli, vodeći domaći gaming studiji iz Hrvatske ispričat će kako su osvojili milijune igrača širom svijeta,  govorit će se o tome kako umjetnici i kustosi diljem svijeta istražuju svijet videoigara, svoj će projekt predstaviti Jelena Visković, umjetnica je koja je osmislila gaming projekt za prestižni Victoria&Albert Museum iz Londona, a Thorstenn Wiedemann, pokretač berlinskog festivala AMAZE će s Visković pokušati odgonetnuti budućnost videoigara i igranja općenito.

Otvorenje izložbe znanstvenika i umjetnika Pepa Vidala

Na sam rođendan MSU-a otvara se izložba "Pi" katalonskog umjetnika i znanstvenika Pepa Vidala u "Laboratoriju za oživljavanje, programu u sklopu kojega u Ateljeu Kožarić povremeno gostuju kustosi i umjetnici bliski stvaralaštvu Ivana Kožarića. Prilikom boravka u Zagrebu, tijekom projekta "Izvedba muzeja", umjetnik je intenzivno istraživao i proučavao Atelijer Ivana Kožarića u stalnom postavu MSU-a, što je rezultiralo njegovim novim radovima koje će izvesti na izložbi. "U suradnji s kustosicom Atelijera Radmilom Ivom Janković odabrat će crteže i druga Kožarićeva djela koja će za vrijeme izložbe dobiti svoje posebno mjesto u prostoru Atelijera Kožarić", najavljeno je.

Rođendanska predstavljanja muzejskih izdanja

Najavljena su i predstavljanja dviju knjiga - bogato ilustrirane publikacije uz veliku aktualnu izložbu u njujorškoj MoMi "Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia 1948-1980, te najnovije izdanje iz MSU biblioteke Refleksije, knjiga Donalda Kuspita "Kraj umjetnosti.

Glazba, film, ples, radionice

Proslavu rođendana obilježit će i koncert dječjeg zbora Zagrebački anđeli, koji izvodi poznate i tradicionalne hrvatske dječje pjesmice. Gosti koncerta su: Ines Ivanjek (flauta) i Vitomir Ivanjek (glasovir), zbor Zajednice Talijana iz Labina Minicantanti i djevojački zbor XL, zbor Jarunski dečki i Iblerovci 77+, jedan od najstarijih zagrebačkih zborova. U dvorani Gorgona premijerno će se prikazati film "Kamen" francuske umjetnice i redateljice Florence Lazar, koji kroz slučaj Kamengrada u Republici Srpskoj podsjeća na etničko čišćenje bošnjačkog stanovništva. Redateljica će nazočiti zagrebačkoj premijeri filma, a nakon projekcije odgovarat će na pitanja publike.

Rođendanska proslava neće proći i bez plesa - izvest će se plesni performans "Priča o kutiji Žaka Valente, rad inspiriran kratkim pričama Franza Kafke, koji donosi priču o čovjeku koji je cijelog života hodao uokolo s kutijom na prsima. Performans nastaje u produkciji PAP Performing arts program, edukativnog programa izvedbenih praksi pri MSU. Muzej tradicionalno poziva i na sudjelovanje u edukativnom radioničkom programu, koji ove godine donosi izradu makete meandarske zgrade Muzeja s pripadajućim umjetničkim djelima.

U prostoru kafića MSU- posjetitelji će imati priliku zaigrati Kolo sreće i dobiti vrijedne nagrade, dok MSU shop priprema i prigodne popuste. Izložbeni prostori Muzeja bit će otvoreni od 11 do 20 sati, a sam program potrajat će do 22 sata.