Umjetnost lova sa pticama grabljivicama

Veliki turistički potencijal je i u lovstvu, a Laslovo pokraj Osijeka dodaje mu još jednu posebnost - sokolarenje. Ni loše vrijeme nije spriječilo pedesetak vlasnika ptica iz desetak zemalja da pokažu svoje umijeće u tom sve popularnijem načinu lova.

Sokolarenje se još zove lov bez metka. Lovi se najčešće fazan s pomoću ptica grabljivica podijeljenih u tri kategorije - sokolove, orlove i jastrebove. Sve su ptice iz umjetnog uzgoja jer su zaštićene zakonom.

"Ptice visokog leta su sokolovi. I lov sa pticama sokolovima je umjetnost lova sokolarenjem. I to je najveća obuka u sokolarenju. Zato se i zove umjetnost lova sa pticama grabljivicama", kaže Željko Dragičević iz Sokolarske lovne udruge "Sv. Bavon", iz Slavonskog Broda.

Za postizanje sinergije između psa i sokola potrebno je mnogo iskustva i znanja, a to je moguće tek nakon deset godina.

Sokolovima se lovi još od srednjeg vijeka. Kao savršen spoj života s prirodom i njezine zaštite te održivog lovstva sokolarenje je dobilo UNESCO-ovu zaštitu.

Posebnu pozornost izaziva orao za kojeg se gotovo i ne zna da se može koristiti u lovu.

Zahvaljujući bogatstvu slavonsko-baranjskih lovišta, kontinentalni turizam i u sokolarskom lovu može naći svoju nišu. Dodatni prihod može donijeti i uzgoj sokolarskih ptica koje na tržištima Dalekog istoka dosežu vrtoglave cijene.