Mladi i gadgeti

Svi tehnološki pomaci i novotarije - imaju svoje prednosti i nedostatke. Svjesne su toga i današnje generacije mladih koje odrastaju uz ekrane mobitela, tableta i računala. Najviše ih privlače neograničene mogućnosti komunikacija, društvene mreže, igre, video servisi. No stručnjaci ih upozoravaju da s time dolaze i rizici.

Osmašica Marijeta zna da je uz društvene mreže teško imati pravo društvo. Kaže kako ima osjećaj da je to "neka ovisnost koja oduzima vrijeme i ubija nam tu neku društvenu sposobnost za druženje i razgovaranje".

Školska djeca pred ekranima provedu više od 7 i pol sati dnevno. Za igru i druženje ne ostaje im vremena. Rea je zato profile na društvenim mrežama - ugasila. Ona obožava čitati i posvetila se tome.

Svjesni su nedostataka, ali ističu prednosti.

"Dobre su zato što su informacije pristupačnije, lakše se dođe do ljudi i svijet je na neki način postao manji", kaže Tvrtko Šapina iz Osnovne škole Grigor Vitez u Zagrebu.

Nema sumnje - odrastanje se promijenilo.

Psiholozi ističu da je virtualni svijet - svijet mogućnosti, ali i rizika.

Prema našem istraživanju od prije nekoliko godina određeni broj djece, mladih je otišao ili planira otići na sastanak s osobom koju su upoznali online bez obzira što nisu sigurni je li to njihov vršnjak ili nije, ističe psihologinja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Mia Roje.

Osim opasnosti kojima se izlažu, djeca češće doživljavaju i vršnjačko nasilje, imaju teškoće sa spavanjem, probleme s prehranom. Roditelji su ključ.

Važno je kojim sadržajima su djeca izložena na internetu, a ne samo koliko su vremena ondje. Kontrola ima smisla negdje do 9, 10 godine, ali nakon toga neće koristiti", ističe ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Gordana Buljan Flander.

Važno je, kažu, izgraditi povjerenje i usmjeriti djecu, kako bi poslije i sama znala prepoznati problem.