Filozofski teatar ugostio španjolskog pisca Javiera Cercasa

Jedan od najcjenjenijih suvremenih španjolskih pisaca Javier Cercas bio je gost Filozofskog teatra u zagrebačkom HNK-u na koji je stigao ravno s pulskog Doručka s autorom.

Cercas je poznat po izjavi da je pisac autor samo pola knjige, drugu polovinu stvara sam čitatelj: Razgovarali smo o književnosti, povijesti... Moje knjige nisu povijesni romani, ali bave se prošlošću. Govorim o prošlosti kako bih mogao govoriti o sadašnjosti,  istaknuo je Cercas.

Svjetski uspjeh postigao je romanom 'Salaminski vojnici', prodanim u više od pola milijuna primjeraka samo u Španjolskoj. Knjiga je prevedena na 15 jezika,a  prema njoj je snimljen i film.

Dva moja romana su ekranizirana, ali moja pozicija kao pisca jednostavna je - ja ne radim ništa. Romani i filmovi potpuno su različiti, jezik je drugačiji, način pisanja je drugačiji. I to mi se sviđa,  komentirao je Cercas.

Inspiracija Cercasu dolazi s radom: Kao što je Picasso rekao, kada dođe, moraš već raditi kako bi je dočekao spreman. Inspiracija je kompletna koordinacija između mene i mog rada. I kada radiš, može se dogoditi nešto čudno, pojaviti se ideja koju ne očekuješ, rečenica koja nije u tebi. Možeš otkriti ono što nisi ni znao da znaš. To je inspiracija,  rekao je Cercas.

Inspiraciji će zasigurno pridonijeti i adventski ugođaj u Zagrebu, koji je Javiera Cercasa, kako sam kaže, iznenadio i oduševio.