Mlin u Topličici turistička atrakcija

Zbog svoje ljepote mlinovi su oduvijek plijenili pozornost prolaznika. Na bistrim planinskim brzacima podno Ivanšćice vrtjelo ih se mnogo, a danas su gotovo nestali. Stoga ne čudi da je mlin u Topličici, na istoimenom potočiću, turistička atrakcija.

"Moja familija je porijeklom iz Češke i oni su došli negdje oko 1800 godine na ovaj prostor i tu su napravili mlin i pilanu. Mlin imam za potrebe naše obitelji da nam bude ljepše po ljetu da uživamo kad dođemo ovdje da se opustimo uz šum vode i u hladovini tu ispod oraha", kaže Damir Fridelj.

Mnogo je posla na održavanju, no velika je ljubav prema kraju, tradiciji i obitelji, pa gospodin Damir Fridelj ne žali truda.

"Mlin je zapravo veza sa mojom prošlošću, a i na prošlost koja se tu odvijala jer je ovaj prostor pod Ivančicom bio bogat životom i bogat industrijom u Gotalovcu i Topličici. Imali smo kamenolom, punionicu vode, tak da se čitavo vrijeme tu odvijala nekakva privredna aktivnost. Nažalost sad je to malo otišlo u krivom smjeru i što je još žalosnije hrpa mladih je otišla u Njemačku", kaže Fridelj.

A kad se jednoga dana vrate, zasigurno će ih se dojmiti njihova etnozbirka koju čini stotinjak uporabnih predmeta - tu su žrvanj, brus na vodu, stolarski alati, klepači za kamen, kolovrat, drveni ležaji za mlinsko kolo.

Zimi, zbog termalne vode, mlinsko kolo samo za najvećih hladnoća zarobe sige, što vodenici daje posebnu draž.

Nanese li vas put u Budinščinu, navratite u Topličicu. Žubor planinskog potočića i tajanstven šapat stoljetnog Fridljeva mlina očarat će vas.