VIDEO: U gostima kod kanadskog veleposlanika

Iz daleke Kanade kao veleposlanik u Hrvatsku 2015. došla je njegova ekscelencija Daniel Henry Andrew Maksymiuk. Prije dolaska u Hrvatsku boravio je u Iraku, Iranu i Siriji. Ekipu HRT-a, točnije emisije "Dobro jutro, Hrvatska" prvu je ugostio u svojoj novoj rezidenciji na Gupčevoj zvijezdi.

Kanada je zemlja nepreglednih prostranstava i prirodnih ljepota, druga država po veličini na svijetu. Ondje živi gotovo 37 milijuna stanovnika te čak 34 etničke zajednice. Najviše je Britanaca i Francuza, dok starosjedioci Indijanaca i Eskima čine samo 1,5 posto. Zemlja je to s više jezera nego ostatak svijeta zajedno i ima velik broj nacionalnih parkova. Kanada je među najbogatijim državama i jedan od najvećih proizvođača žitarica. To je zemlja s najvećim postotkom obrazovanog stanovništva. Ondje je šest vremenskih zona, najviše je polarnih medvjeda, a Djed Mraz proglašen je kanadskim državljaninom. Glavni grad je Ottawa, a najnaseljeniji je Toronto.

Veleposlanik Maksymiuk je u Hrvatsku stigao sa suprugom i dvije kćeri. Oduševljeni su životom u našoj zemlji. Smatraju je sigurnom, a Hrvate vrlo ljubaznima. Zadivljeni su i hrvatskim umjetnicima pa su dio svoje rezidencije posvetili upravo njima.

S njim je razgovarala Dubravka Žiljak