'Kolači moje omame Vilme'

Nedavno je u Zagrebu promovirana knjiga novinara Maroja Mihovilovića 'Kolači moje omame Vilme', kuharica slatkih austro-ugarskih okusa.

Omama Vilma je radila fantastične kolače, ali njezini recepti su bili više kao bilješke. Te je bilješke temeljito pregledala i rekonstruirala Ana Grgić, zagrebačka šefica kuhinje i tako je nastala ova kuharica predivnih jednostavnih kolača.

O kuharici i o omami Vilmi razgovarali smo s Marojem Mihovilovićem, autorom kuharice i Anom Blažon, slastičarkom, a donosimo vam i recepte o kojima se govori u razgovoru:

Ruski kolač

Sastojci:

20 dkg maslaca
20 dkg šećera
3 velika jaja
20 dkg brašna
20 dkg mljevenih badema
kompot od marelica

Postupak:
Pjenasto  miješati maslac i šećer. Dodavati jedno po jedno jaje, brašno i na kraju mljevene bademe. Smjesu izliti u kalup za torte i peći 15 minuta na temperaturi od 170C. Na pola pečenja izvaditi kolač, obložiti ga marelicama iz kompota i nastaviti peći 40-45 minuta.

Linzerteig

Sastojci:
15 dkg šećera
10 dkg maslaca
1 jaje
6 dkg mljevenih oraha
3 dkg kakaa
1 vanilin šećer
naribana korica 1 limuna
žličica cimeta
1/2 praška za pecivo
mascarpone ili tučeno vrhnje
Postupak:
Pjenasto miješati maslac i šećer, dodati jaje i ostale sastojke. Sve dobro promiješati, dodati pola šalice vode i peći u ravnom zamašćenom kalupu za pečenje oko 40 minuta na temperaturi od 170C. Tortu ukrasiti mascarponeom ili tučenim vrhnjem.

Kakao šnite

Sastojci:

2 žutanjka
3 bjelanjka
15 dkg maslaca
20 dkg šećera
25 dkg brašna
4 dkg kakaa
250 ml mlijeka
Postupak:
Pjenasto miješati maslac i šećer. Dodavati jedan po jedan žutanjak neprestano miješajući. Kad se sastojci povežu u homogenu smjesu, umiješati mlijeko, brašno i kakao. Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka. Uliti u kalup za pečenje i peći 25 minuta na temperaturi od 170C. Rezati na kocke, posipati kakaom.