150 godina HDLU-a: Meštrovićev paviljon kao simboličko mjesto mijenja

U 2018. Hrvatsko društvo likovnih umjetnika obilježava 150 godina djelovanja, ali i 80 godina izgradnje svoga doma.

Upravo Meštrovićev paviljon i HDLU, prolazeći kroz brojne mijene zbog različitih unutarnjih promjena i društveno-političkih događaja, na najbolji način ispisuju povijest naše moderne i suvremene likovne umjetnosti.

Od godine 1868. godina, kada Izidor Kršnjavi u Zagrebu osniva Društvo umjetnosti, pa do danas, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, iako je bilo i boljih i lošijih vremena, zauzima središnje mjesto u umjetničkom i društvenom životu Hrvatske, nerijetko određivati sudbine umjetnika i njihovih djela.

To je jedinstven prostor u republici Hrvatskoj. Toliko je predivan i monumentalan, a njime upravljaju umjetnici i tu je umjetnost neopterećena institucionalnim upravljanjem i politikom,  istaknula je ravnateljica HDLU-a Ivana Andabaka.

U Domu likovnih umjetnika do 2. prosinca traje i izložba 'Okrušenju usprkos' koja u kustoskoj koncepciji Branka Franceschija prikazuje dugogodišnju ulogu Društva u umjetničkom, kulturnom i društvenom životu Hrvatske.

U emisiji Pravac na treću o prošlosti i sadašnjosti HDLU-a govorili su ravnateljica HDLU-a Ivana Andabaka, kustos izložbe 'Okruženju usprkos' Branko Franceschi, predsjednik HDLU-a Tomislav Buntak, autorica monografije o 150 godina HDLU-a Irena Kraševac te Tamara Bjažić Klarin iz Instituta za povijest umjetnosti.

Pogledajte uvodne minute emisije Pravac na treću koju emitiramo nedjeljom na HRT3 te na multimedijskoj usluzi HRTi u svako doba: