Poezijom za ljudska prava

10. prosinca 1948. u Parizu je proglašena UN-ova Opća deklaracija o pravima čovjeka. Na taj dan diljem svijeta čita se poezija u sjećanje na one koji su zbog pisanja stradali. Čitalo se i u Zagrebu. 

Hrvatski PEN centar i ove se godine pridružio Svjetskom čitanju poezije koje se održava u sjećanje na ubijene, progonjene ili zatvarane pisce - isti dan u nizu gradova i zemalja: Berlinu, Hannoveru, Parizu, Burkini Faso i, naravno, Zagrebu - u Knjižnici 'Bogdan Ogrizović'.

Jedan od fokusa ove je godine ubojstvo novinara Jamala Khashoggija u Istanbulu, no to je samo vrh sante leda jer mnogi pjesnici i pisci, svi ljudi koji iz opozicijskih razloga dignu svoj glas mogu završiti odsječene glave,  poručuje predsjednik Hrvatskog PEN centra Tomica Bajsić.

Čitalo se sinoć i za saudijskog pjesnika Ashrafa Fayadha koji je bio osuđen na smrt zbog stihova, ali mu je zbog prosvjeda širom svijeta, u kojima su vrlo aktivni bili književnici i organizacije poput PEN-a, kazna preinačena u osmogodišnji zatvor uz bičevanje.
Ai Weiwei: raspoloženje u većini Europe podsjeća na 30-te godine 20. stoljeća
Umjetnost je oduvijek kritički progovarala o društvu u kojem nastaje, a nerijetko je bila i korektiv onima koji nisu željeli čuti ili su, još gore, šutke promatrali.

Glas pisaca često je bio među glasnijima kada je trebalo suosjećati ili jasno se odrediti. I ova manifestacija, koju je pokrenuo berlinski književni festival, glasan je jauk za one koji ga ne smiju ispustiti.

Stihove su, među ostalima, govorile Jaminka Domaš i Marija Dejanović, a one uglazbljene je izvela Nina Bajsić.